Στο όρος Αγριλίκι είχαμε κατά πρώτον αναφερθεί όταν επισκεφτήκαμε το χώρο τού αρχαίου αθηναϊκού οχυρού, που δεσπόζει τής πεδιάδας και του όρμου τού Μαραθώνα.
Στο παρόν παρουσιάζουμε εικόνες από μια κυκλική διαδρομή που ακολουθήσαμε και έχει σημειωθεί στο χάρτη από τη wikimapia που προηγείται των εικόνων, η οποία ξεκίνησε από το χώρο τού Αρχαιολογικού Μουσείου Μαραθώνα και ανέβηκε στην κορυφή τού όρους Αγριλίκι. Η πορεία, με μήκος 12,5 περίπου χλμ. διήρκεσε 3,5 ώρες και είχε υψομετρική διαφορά (κορυφής – αφετηρίας) 516 μ., έγινε σε δασικό χωματόδρομο, που, λόγω διάβρωσης, κατά τόπους έχει μετατραπεί σε πεπλατυσμένο μονοπάτι ενώ τμήμα της, προς την κορυφή και την κορυφογραμμή εκτός μονοπατιού.
Η θέα από την κορυφή, ακόμα και το θολό πρωινό τής 7ης Νοέμβρη 2021, υπέροχη!
Κάθε κούραση χάνεται και μένεις με τον αέρα και τον ήλιο να απολαύσεις το τοπίο!
Να σημειώσουμε ότι ανεβαίνοντας προσεγγίσαμε την κορυφή από νότια ενώ κατεβαίνοντας κινηθήκαμε δυτικά σε μια πιο βατή διαδρομή, την οποία προτείνουμε και για ανέβασμα.
Μεταξύ άλλων διακρίνονται η Πεντέλη και το Διονυσοβούνι με το ορυχείο μαρμάρου, η Πάρνηθα, η γειτονική Σκάρπα από την οποία τη χωρίζει το ρέμα της Ραπεντώσας ή Ραπεντόσας, ο λόφος Κοτρωνίου, από τον οποίο τη χωρίζει η κοιλάδα Μαραθώνα, η πεδιάδα και ο όρμος τού Μαραθώνα, η Κυνόσουρα, η Εύβοια και η ακτογραμμή τής ανατολικής αττικής.
Στη πέμπτη εικόνα, με τον κόκκινο κύκλο, έχει επισημανθεί μια σπηλιά.
Στις τρεις πρώτες εικόνες το εκκλησάκι Αγ. Δημητρίου Βρανά, από το οποίο περνά ο δασικός χωματόδρομος. Στο κατέβασμα ακολουθήσαμε ένα μονοπάτι λίγο δυτικότερα κόβοντας δρόμο. Οφείλουμε να τονίσουμε ότι δυστυχώς ο χωματόδρομος από το Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα μέχρι το εκκλησάκι, ένας σκουπιδότοπος, δεν τιμά, κάθε άλλο, το χώρο και κυρίως αυτούς που βαυκαλίζονται ότι είναι οι απόγονοι ενός λαού που έσωσε την Ευρώπη από τους «βαρβάρους».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου