18 Νοεμβρίου 2021

[στη ρεματιά τής Ραπεντώσας μεταξύ Αγριλικίου και Σκάρπας, 13.11.2021]

Στο παρόν παρουσιάζουμε εικόνες από μια ιδιαίτερα όμορφη κυκλική διαδρομή, με αφετηρία το χώρο τού Αρχαιολογικού Μουσείου Μαραθώνα, που κινήθηκε κατά μήκος των δυτικών παρυφών τού όρους Αγριλίκι, μέχρι το φράγμα τής Ραπεντώσας, και, στην επιστροφή, στις ανατολικές παρυφές τού όρους Σκάρπα, λίγο πάνω από την κοίτη τού ρέματος Ραπεντώσα.
Στο όρος Αγριλίκι κάναμε μια παράκαμψη με σκοπό να επισκεφτούμε τη σπηλιά την οποία είχαμε αναφέρει πρόσφατα ανεβαίνοντας προς την κορυφή τού όρους Αγριλίκι.
Η διαδρομή σημειώνεται στο χάρτη από τη wikimapia που προηγείται των εικόνων.
























Με αφορμή την πρώτη εικόνα να σημειώσουμε ότι σε μεγάλο μέρος τού δάσους, στις βόρειες και δυτικές πλαγιές τού όρους Αγριλίκι, υπάρχει συρματόπλεγμα που εκτείνεται σε πολύ μεγάλο μήκος. Αν ο λόγος που τοποθετήθηκε αφορά σε παρεμπόδιση πρόσβασης στους χώρους που περικλείει, απλά δεν παίζει ρόλο. Αν για να περιλάβει έκταση που ανήκει σε κάποιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο, αυτό θα μπορούσε να γίνει και με τις κάθετες σιδερένιες ράβδους. Έτσι όμως σε περίπτωση φωτιάς τα ζώα τού δάσους – και η πανίδα είναι πλούσια – που θα προσπαθήσουνε να ξεφύγουνε, θα παγιδευτούνε στα σύρματα και θα καούνε ζωντανά.
















Η προσέγγιση στη σπηλιά, που βρίσκεται στη θέση 38°06’56’’N 23°56’17’’E, για την οποία αναφερθήκαμε προηγούμενα, μπορεί να γίνει μόνο από νότια. Δεν υπάρχει εμφανές μονοπάτι ενώ δυτικά τού δασικού χωματόδρομου, στον οποίο κινούμαστε, υπάρχει πυκνή χαμηλή βλάστηση. Στο σημείο όμως που υποδεικνύουμε στην πρώτη εικόνα, υπάρχει ένας στενός οφιοειδής διάδρομος, ανάμεσα στα φυτά, που βγαίνει σε ένα σημείο λίγες δεκάδες μέτρα βόρεια, όπου η βλάστηση είναι αρκετά αραιότερη και ο πεζοπόρος μπορεί να κινηθεί βόρεια προς τη σπηλιά στο βραχώδες έδαφος. Λίγο πριν τη σπηλιά το βραχώδες έδαφος γίνεται πολύ επικλινές, αλλά μπορεί κάποιος να την προσεγγίσει από τα ανατολικά της (βλέπε τις 2η, 3η και 4η εικόνα).




















Το εσωτερικό τής σπηλιάς, όπως και όλη τη βραχώδη περιοχή από πάνω της, είναι γεμάτη κακαράντζες από κατσίκια.
Μέρος τής οροφής της, που δεν έχει ίχνη καπνού, έχει πέσει, ενώ η θέα από την είσοδό της εξαιρετική!























Στην επόμενη, στο δρόμο προς το φράγμα τής Ραπεντώσας, μια εξαιρετική εικόνα τού όρους Σκάρπα από ανατολικά.
















Στις επόμενες το φράγμα τής Ραπεντώσας. Στην πρώτη, στο βάθος, η Πεντέλη και το Διονυσοβούνι.


















Οι επόμενες από το μονοπάτι επιστροφής, στις ανατολικές παρυφές τού όρους Σκάρπα, λίγο πάνω από την κοίτη τού ρέματος Ραπεντώσα, με την εξαιρετική θέα προς το όρος Αγριλίκι, που βρίσκεται απέναντι. Στην τελευταία ο Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου Βρανά.


























Σημείωση. Το φράγμα τής Ραπεντώσας το είχαμε παρουσιάσει και πριν δύο χρόνιαΤότε είχαμε δει και τα ερείπια μιας υδρογέφυρας, μέσω της οποίας μεταφερότανε νερό στο Μαραθώνα. Πάνω από την υδρογέφυρα περνούσε υδραύλακας, από τον οποίο σώζονται ορισμένα τμήματα μεταξύ του ύψους τού μονοπατιού, που ακολουθήσαμε, στις παρυφές τού όρους Σκάρπα, και της κοίτης τού ρέματος Ραπεντώσα. Μελλοντικά θα επιστρέψουμε για να αποτυπώσουμε και παρουσιάσουμε εικόνες από αυτά. Τη συγκεκριμένη μέρα, ο ευρυγώνιος φακός που χρησιμοποίησα στη Nikon, δεν εξυπηρετούσε για ικανοποιητικές λήψεις.           

Δεν υπάρχουν σχόλια: