25 Οκτωβρίου 2024

[στην Πέτρα Κρύφτη και το Μεγάλο Κρύφτη, στο όρος Πατέρας, 24.10.2024]

Στο παρόν παρουσιάζονται λίγες εικόνες από την όμορφη διαδρομή την οποία ακολούθησα το πρωινό τής 24ης Οκτώβρη 2024, στο όρος Πατέρας, από το πέταλο – φουρκέτα τού δρόμου από το Παλαιοχώρι, προς Κρύο Πηγάδι και (κατεβαίνει) Ψάθα (νότια) ή Πόρτο Γερμενό (βόρεια), του δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας, περί τα 4 χλμ μετά τον οικισμό Αγ. Γεώργιος, κατά μήκος τού χωματόδρομου, μέχρι το Μεγάλο Κρύφτη (τον οποίο είχαμε δει πριν ένα περίπου χρόνο, από πάνω από το χωματόδρομο μεταξύ Μικρής και τη Μεγάλης Κολοσούρας ).
Η διαδρομή (συνολικά, με την επιστροφή, περί τα 10 χλμ με υψομετρικά (χοντρικά): +210 μ, -60 μ, +40 μ, -150 μ, + 170 μ και -210 μ), έχει σημειωθεί στο χάρτη από τη wikimapia:


Αρχική μου πρόθεση ήτανε, φτάνοντας στο διάσελο Γκορίτσας – Μικρής Κολοσούρας, να κινηθώ βορειοδυτικά προς την κορυφή Γκορίτσα, αλλά το μονοπάτι έχει καλυφτεί από την αναγεννημένη βλάστηση μετά τη φωτιά τού 2021. Αν και δεν υπήρχανε πεσμένοι μεγάλοι κορμοί, αφού η βλάστηση πριν το 2021 δεν περιλάμβανε πεύκα ή έλατα, το πετρώδες έδαφος και τα πυκνά νεαρά πουρνάρια θα δυσκόλευαν αρκετά την πορεία. Προτίμησα να κινηθώ νότια, κατεβαίνοντας προς τον Μεγάλο Κρύφτη.
Στο video που ακολουθεί μεταξύ άλλων διακρίνονται: Η Πέτρα Κρύφτη, το Μικρό Βαθυχώρι και πίσω του η κορυφή Κορώνα, στο βάθος τα Γεράνεια όρη, οριακά το Μεγάλο Βαθυχώρι, ο Κορινθιακός κόλπος, οι νήσοι Αλκυονίδες και οριακά η κορυφή τού Ελικώνα, Παλαιοβούνα.

Στις επόμενες διακρίνονται οι αρχαίοι, σωσμένοι σε εξαιρετική κατάσταση, πύργοι Βαθυχωρίων



















Στα 821 μ. υψόμετρο, στη στροφή προς τα νοτιοανατολικά, έκανα μια παράκαμψη, σε ένα πολύ ασαφές οφιοειδές μονοπάτι, που ξεκινάει πίσω από ένα χαμηλό ανάχωμα, προς την Πέτρα Κρύφτη. Ακολουθούν εικόνες από τη διαδρομή και την κορυφή. Να σημειωθεί πως το κολονάκι τής ΓΥΣ βρίσκεται στην λίγων δεκάδων μέτρων κορυφογραμμή τής Πέτρας Κρύφτη, αλλά λίγο βορειότερα από την κορυφή της. Η κορυφή της διακρίνεται στο video, το οποίο λήφθηκε από το νοτιότερο σημείο τής κορυφογραμμής, ξεκινά με τους ορεινούς όγκους Μικρής και Μεγάλης Κολοσούρας ενώ κλείνει στην κορυφή Πέτρα Κρύφτη*:




Το Μικρό Βαθυχώρι



















Κατόπιν συνέχισα προς το Μεγάλο Κρύφτη:






































Στη θέση 38°06’29’’N 23°17’02’’E υπάρχει τσιμεντένια δεξαμενή νερού, που κατασκευάστηκε το 1976,  και πίσω της μια ξερολιθιά, που αφορά κτίσμα των μεσαιωνικών ή παλαιότερων χρόνων. Όπως έχει αναφερθεί στο παρόν ιστολόγιο, στα Βαθυχώρια και τους Κρύφτες, και γύρω από αυτά, στο όρος Πατέρας, υπήρχε αδιάλειπτη κατοίκηση από τα αρχαία χρόνια μέχρι και μετά το μεσαίωνα. Εκτός των άλλων οι περιοχές αυτές ήταν αόρατες από τους πειρατές που λυμαίνονταν τον Κορινθιακό και το Σαρωνικό κόλπο.




















Στην περιοχή υπάρχουνε στάνες και κοπάδια αιγοπροβάτων με τσοπανόσκυλα και αυτό δεν επέτρεψε να τον διασχίζω μέχρι το νότιό του άκρο.




















*Το όνομα, αλλά και η μορφή τού βράχου, θυμίζει την Πέτρα Περαχώρας πάνω από το Λουτράκι. Αξίζει να τονίσουμε πως στις περιοχές Κορινθίας, Αττικής και Βοιωτίας υπάρχουνε πολλά κοινά αρβανίτικα και ελληνικά τοπωνύμια για αντίστοιχους γεωγραφικούς σχηματισμούς. Η Κορινθία διαφοροποιείται γιατί έχει συγκριτικά και πολλά σλάβικα και τούρκικα ενώ υπάρχουνε και ορισμένα που συναντιούνται σε πιο περιορισμένες περιοχές (π.χ. ο όρος θρακιά, μόνο στην αττική από τον Υμηττό και νοτιοανατολικότερα).   

Δεν υπάρχουν σχόλια: