Εικόνες από την όμορφη διαδρομή, στο Νότιο Υμηττό: τέλος οδού Πριγκιποννήσων – ρέμα Βαρελά – κορυφή Μαυροβουνίου είχανε παρουσιαστεί τον Απρίλη τού 2024.
Το πρωινό τής 19ης Νοέμβρη 2024 ακολούθησα την ίδια διαδρομή, αλλά φτάνοντας στην κορυφή τού Μαυροβουνίου συνέχισα στο μονοπάτι τής κορυφογραμμής, κατεβαίνοντας μέχρι τα «Τρία Δάκτυλα» (ή «Τρείς Πέτρες»), στη θέση 37°54’00’’N 23°47’25’’E, στα 500 περίπου μ. υψ..
Από εκεί το μονοπάτι διακλαδίζεται σε δύο:
(1) σε αυτό που κατεβαίνει βόρεια και συναντά το μονοπάτι που ξεκινά από Τερψιθέα και ανεβαίνει Τρύπια Σπηλιά και Διάσελο Σταυρού (το διάσελο βόρειου και νότιου Υμηττού) και
(2) σε αυτό που συνεχίζει δυτικά / νοτιοδυτικά. Αυτό το δεύτερο διακλαδίζεται λίγο μετά σε
(2α) ένα που βγαίνει κοντά στο τέλος τής οδού Πριγκιποννήσων, περί τα 170 μ. από το χώρο που ξεκινάει το μονοπάτι που ακολουθεί το ρέμα Βαρελά (σ.σ. το σημείο που ξεκίνησα) και
(2β) ένα άλλο που βγαίνει λίγο παραπάνω, πίσω από μια ράχη, στην οδό Λήμνου.
Κανονικά θα έπρεπε, από τα «Τρία Δάκτυλα» να συνεχίσω στο (2α). Όμως επειδή στην περιοχή που το μονοπάτι αυτό συναντά την οδό Πριγκιποννήσων υπάρχουνε αρκετές στάνες με κατσίκια μέχρι και μικρό χοιροστάσιο (σ.σ. μάλιστα περνώντας από εκεί με το αυτοκίνητο, λίγο μετά την ανατολή τού ήλιου, τέσσερα πέντε μικρά γουρουνάκια τριγύριζαν έξω από τον περιφραγμένο χώρο τού χοιροστάσιου ενώ κατά μήκος τής οδού Πριγκιποννήσων υπάρχουν αρκετά αδέσποτα σκυλιά) και εφόσον είχα αποφασίσει να μην επιστρέψω από την κορυφή τού Μαυροβουνίου, μέσω τού μονοπατιού που είχα ανέβει, κατέβηκα την πλαγιά κάθετα προς το μονοπάτι. Δεν ήταν δύσκολο, αλλά απαιτούσε την προσοχή που πρέπει να δείχνει κανείς όταν κινείται εκτός μονοπατιού ανάμεσα σε σχετικά πυκνή βλάστηση (σ.σ. πουρναριών και νεαρών πεύκων σε δάσος που αναγεννιέται από τη φωτιά που είχε κάψει την ευρύτερη περιοχή πριν 13 με 14 χρόνια) σε κακοτράχαλο πετρώδες έδαφος.
Η διαδρομή την οποία ακολούθησα έχει σημειωθεί στο χάρτη από τη wikimapia:
Στην επόμενη, μεταξύ άλλων, στο βάθος διακρίνονται από αριστερά προς τα δυτικά οι ορεινοί όγκοι Γερανείων, Πατέρα και Κιθαιρώνα.
Στην επόμενη, μεταξύ άλλων, στο βάθος διακρίνονται από αριστερά προς τα δυτικά οι ορεινοί όγκοι Μερέντας, Πάνειου όρους και Ολύμπου Αττικής.
Από το λιθοσωρό…
…(σ.σ. η κορυφή τού Μαυροβουνίου είναι λίγες δεκάδες μέτρα ανατολικότερα, μεταξύ της μικρής κολόνας ΓΥΣ και του ανωτέρω λιθοσωρού) ξεκινά το μονοπάτι στην κορυφογραμμή προς τα δυτικά.
Στην επόμενη μεταξύ άλλων διακρίνεται η περιοχή «Τρία Δάκτυλα».
---
Στις τρεις επόμενες διακρίνεται ένα «εν τη γενέσει» σπηλαιοβάραθρο, βάθους «σήμερα» λίγο πάνω από 1 μ., κάτω από τα «Τρία Δάκτυλα». Ξεχωρίσει στην είσοδό του μια πέτρα χαλαζία. Ίσως μετά από μερικές εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια στη θέση αυτή υπάρχει ένα σπηλαιοβάραθρο πολλών δεκάδων μέτρων.
Τα «Τρία Δάκτυλα»:
Για το ρέμα Βαρελά:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου