13 Ιουνίου 2015

Μακρά τουριστική περίοδος [Απόστολος Θηβαίος]


Μακρά τουριστική περίοδος.


Καλώς ήλθες ξένε. Στην κεντρική πλατεία μπορείς να δεις εκείνη την παζολινική Παναγία, σε στυλ αφίσας λαϊκής που μετέβαλε για πάντα την έννοια της θρησκείας. Πολύχρωμοι λαμπτήρες στην κορνίζα της και υφάσματα λεπτά όλων των αποχρώσεων τη διακοσμούν.
 Πρωτόγνωρα αισθήματα, πίστεψέ με, θα καλλιεργηθούν, μυστήρια ολόκληρα θ΄ αποκαλυφθούν καθώς οι εποχές, η μια μετά την άλλη θα περνούν σε στυλ σινεμασκόπ στην επαρχιώτικη εκδοχή του δράματος.
Εμείς που γιορτάζουμε την πίκρα μας με κάθε ευκαιρία σε υποδεχόμαστε απόλυτα ευτυχισμένοι αγαπητέ ξένε. Με πλήρη συνείδηση του μεγαλείου μας και μόνον προς τέρψην σου οι χορευτές μας μ΄ ένα μας παράγγελμα, θα  διαγράψουν ωραίες και επιβλητικές τροχιές.
Στέκουμε στις ψάθινες καρέκλες. Καπνίζουμε σκεπτικοί και κάθε τόσο τινάζουμε τις ατομικές σημαίες μας στον ουρανό σαν από κάποιο παράγγελμα. Για χάρη σου ξένε, για χάρη σου.
 Ορίστε της ζωής μας η ιστορία. Η εποχή μας από κιμωλία και τα δίχως πρόσωπα που μας συνοψίζουν στη μεγάλη νωπογραφία αυτής της πόλης.Η φλέβα μας χτυπά μες στα παλιά υδραγωγεία, την Ελευσίνα, στα βάθη επτά θαμμένων ρυθμών.
Μα σας παρακαλώ, θαυμάστε τα γκρουπ των έφηβων χορευτών σ΄ αυτήν την ιεροτέρα παρέλαση όλων των αιώνων. Μην παρασύρεστε πέραν αυτής ακριβώς της επιφάνειας. Εδώ τα νερά βαθαίνουν ξαφνικά, δίχως ν΄ αφήνουν καμιά ευκαιρία για σωτηρία. Ο τραγουδιστής στην εξέδρα, -κοιτάξτε-, δίνει τον εαυτό του. Χορεύουν σκιές και αγέννητα αγάλματα στον κάθετο πάντα ήλιο. Ξημερώνουν μέρες καλύτερες, αναγράφει στο πανώ της πλατείας και σαν τους πολύ ερωτευμένους ξοδεύουμε τις ζωές μας μεθυσμένοι από ελπίδα, επιστρέφοντας σ΄ αναμμένες σχεδίες με τις καρδιές στα χέρια.
Η τέντα εν τω μεταξύ στην πλατεία τινάζεται και εμείς μεμιάς, εξόριστοι και ωραίοι αναχωρούμε στο μέλλον. Στις λάσπες το ταμπλώ με την Παναγία, νεκρά τα παιδιά μας, ετοιμόρροπα επιτέλους τ΄ αγάλματα. Εμείς να βγάζουμε ξέφρενες φωτογραφίες βυθισμένοι στη μοναξιά μας με μια υποψία τρομερή για το τέλος μας. Και όλ΄ αυτά για χάρη σου ξένε, για χάρη σου.




Δεν υπάρχουν σχόλια: