17 Οκτωβρίου 2021

[σε μια αρχαία λαξευμένη θέση Ιερού στο λόφο Πευκωτό, 13.10.2021]

Το λόφο Πευκωτό, το δεύτερο από τους τέσσερεις, από βόρεια, μεταξύ τής Βουλιαγμένης και της Βάρκιζας, τον είχαμε δει και φέτος το Μάη.
Το πρωινό τής 13ης Οκτώβρη 2021 ακολουθήσαμε τη διαδρομή, στον υπόψη λόφο, όπως έχει σημειωθεί στο χάρτη από τη wikimapia (όπου έχουνε σημειωθεί και τα σημεία εισόδου στο χώρο τού λόφου).



















Στις φωτογραφίες που ακολουθούνε διακρίνονται: o λόφος Ξερόχαβος, η ψηλότερη κορυφή τού λόφου Πευκωτό, η δεύτερη καθ΄ ύψος κορυφή τού λόφου Πευκωτό, στην οποία είχαμε συναντήσει μια σπηλίτσα, στο δυτικό τής οποίας μέρος (δεξιά στην εικόνα) βρίσκονται οι λαξευμένοι βράχοι, που θα μας απασχολήσουνε στο παρόν. Στην τέταρτη διακρίνεται μια διακοσμητική κατασκευή, μάλλον με ευθύνη κάποιου περιπατητή.






















Φτάνοντας στην χαμηλότερη, από τις δύο, κορυφή και προχωρώντας λίγο δυτικά συναντάμε ένα βράχο, ο οποίος είναι ξεκάθαρα λαξευμένος. 



















Προχωρώντας λίγο μες στην πυκνή βλάστηση, από χαμηλούς θάμνους και πουρνάρια και νεαρά πεύκα, διακρίνονται πνιγμένα στα φυτά λαξευμένα βράχια, των οποίων τα λαξεύματα παραπέμπουνε (κατά την προσωπική μου εκτίμηση, γιατί δεν βρήκα κανένα πληροφοριακό στοιχείο στο διαδίκτυο) σε αρχαίο Ιερό.



















--




















--























--


















--







































--



















--
























--


















--



















Κλείνοντας θα πρέπει να τονίσουμε (και πάλι) ότι και οι τέσσερεις λόφοι (Λαθούριζα, Πευκωτό, Ξερόχαβος και Φασκομηλιά) που βρίσκονται μεταξύ της Βουλιαγμένης και της Βάρκιζας και των Βλάχικων Βάρης και του Σαρωνικού κόλπου, θα έπρεπε από δεκαετίες τώρα να έχουνε χαρακτηριστεί ως αρχαιολογικοί χώροι αφού σε όλους υπάρχουνε διάσπαρτα εμφανή ή θαμμένα στη βλάστηση ή στο χώμα αρχαιολογικά ευρήματα, τα περισσότερα από τα οποία δεν έχουνε μελετηθεί αρμοδίως.
Δυστυχώς στις παρυφές των λόφων, που έχουν την «τύχη» να ανήκουνε στα λεγόμενα φιλέτα για κατασκευαστικές επενδύσεις, η δόμηση πολυτελών κατοικιών κ.λπ. κατασκευών έχει καλύψει μεγάλο μέρος τους, με πιο ακραία περίπτωση αυτή του πολυτελούς κτίσματος στην οδό Υπάτης, μεταξύ των λόφων Λαθούριζας και Πευκωτού, το οποίο κατασκευάζεται πάνω σε (αρχαιολογικό) χώρο, στον οποίο είχε αποκαλυφθεί ολόκληρος αρχαίος οικισμός, και παρά τις μακροχρόνιες αντιδράσεις φορέων της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: