30 Οκτωβρίου 2022

[στο Κατσιμίδι, στην Πάρνηθα, 28.10.2022]

Στο παρόν παρουσιάζουμε εικόνες από την κορυφή Κατσιμίδι, στην βορειοανατολική Πάρνηθα, και τη διαδρομή, την οποία ακολουθήσαμε, η οποία έχει σημειωθεί στο χάρτη από τη wikimapia που ακολουθεί.
























Ξεκινήσαμε από το χώρο καταστημάτων εστίασης και πάρκου αναψυχής, στα όρια τής Ιπποκράτειου Πολιτείας, στο σημείο που η λεωφόρος Τατοΐου συναντά την οδό Πάρνηθας, και ακολουθήσαμε ένα ανηφορικό μονοπάτι, το οποίο κινείται στα όρια που έφτασε η καταστροφική πυρκαγιά τής 3ης Αυγούστου 2021, όταν ξεκίνησε (με νηνεμία) από τη Βαρυμπόπη και έσβησε μετά από μια βδομάδα αφού κατάκαψε τις ανατολικές πλαγιές τής Πάρνηθας φτάνοντας ανατολικά πέρα από την Ε.Ο. Αθηνών Λαμίας, μέχρι τη λίμνη Μαραθώνα.

Στο μονοπάτι συναντήσαμε μεταξύ άλλων μια πηγή...























…μια σπηλιά με πολύ στενή είσοδο που ενδέχεται να οδηγεί σε σπηλαιοβάραθρο…
















Όταν συναντήσαμε το δασικό χωματόδρομο κινηθήκαμε για λίγα μέτρα σε αυτόν ανατολικά αλλά τον αφήσαμε για να πάρουμε το μονοπάτι κατά μήκος τής κορυφογραμμής στο Κατσιμίδι.
















Περάσαμε από το χώρο όπου βρίσκονται διάσπαρτα ερείπια αρχαίας (των ελληνιστικών χρόνων) οχύρωσης, στην οποία ξεχωρίζουν αυτά ενός τετράγωνου πύργου / φρυκτωρίας. Είναι εμφανή επίσης και τα διάφορα έργα διαμόρφωσης στο χώρο που σκοπεύανε στη δημιουργία περασμάτων / μονοπατιών από και προς τον πύργο.























Ανατολικά του βρίσκεται το όμορφο πυροφυλάκιο Κατσιμιδίου. Ο περιβάλλον χώρος όμως έχει ΔΥΣΤΥΧΩΣ μετατραπεί σε χώρο εγκατάλειψης κάθε είδους σκουπιδιών.   
















Η θέα από την κορυφή Κατσιμίδι είναι εξαιρετική.
















Στην επόμενη διακρίνεται η κορυφή της Πεντέλης (η μέρα είχε γενικά μια ελαφριά μουνταμάρα).
















Στην επόμενη, στο βάθος διακρίνονται ο κόλπος τού Μαραθώνα, βόρειά του το βουνό Μαραθώνα, ο νότιος Ευβοϊκός κόλπος και ο κόλπος των Πεταλιών και πίσω τους η Εύβοια.
































Στην επόμενη διακρίνεται η Ιπποκράτειος Πολιτεία και πίσω της το βουνό Φελλεύς ή Μπελέτσι, στην κορυφή τού οποίου υπάρχουν ερείπια αρχαίας φρυκτωρίας.
















Στην επόμενη η θέα προς τα βόρεια. Δεξιά στην εικόνα η Ιπποκράτειος Πόλιτεία και στο βάθος η Εύβοια. Στο κάτω μέρος της εικόνας, προς το μέσο, ο χώρος που ξεκινήσαμε.
















Στην επόμενη η κορυφή «Όρνιο», η δεύτερη ψηλότερη της Πάρνηθας στα 1.340 μ., στην οποία βρίσκεται ο Πύργος τηλεπικοινωνιών και κεραίες, με τα σύννεφα λίγα μέτρα από πάνω της.

















Οι επόμενες από το κατά τόπους έντονα επικλινές μονοπάτι προς τα ανατολικά, που πήραμε επιστρέφοντας, που βγαίνει σε δασικό χωματόδρομο όπου βρίσκεται Καταφύγιο Προσκόπων και στη συνέχεια στη λεωφόρο Τατοΐου. Η περσινή φωτιά έχει αφήσει, πέρα φυσικά από τη βλάστηση, και πολλά σημάδια. 




















Στην τελευταία η κορυφή Κατσιμίδι από τα ανατολικά.          


    

Δεν υπάρχουν σχόλια: