Στο παρόν παρουσιάζονται εικόνες από τη διαδρομή την οποία ακολούθησα, στο όρος Χτυπάς (το Μεσσάπιο όρος των αρχαίων, το οποίο βρίσκεται βορειοανατολικά τού όρους Σαγματάς ενώ οι βόρειες παρυφές του ουσιαστικά χύνονται στον ευβοϊκό κόλπο), από το χωριό Λουκίσσια κατά μήκος τού μονοπατιού, το οποίο ανεβαίνει στο υπόψη όρος. Το μονοπάτι έχει σηματοδότηση – εστιασμένη περισσότερο σε όσους κατεβαίνουν ενώ σε κάποια σημεία δεν είναι επαρκής (ο ηλεκτρονικός χάρτης που έχω στο κινητό μου αποδείχτηκε πολύτιμος) – και ανεβαίνει από το χωριό μέχρι τα 730 περίπου μ., όπου πέφτει σε ένα πέταλο τού δρόμου, ο οποίος πάει στην κορυφή τού Χτυπά, στα 1.021 μ., στην οποία υπάρχουνε στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Από ό,τι διαπίστωσα όμως το μονοπάτι αυτό (σ.σ. από τον παραλιακό οικισμό Πανόραμα Δροσιάς, σύμφωνα με το χάρτη, υπάρχει και άλλο που ανεβαίνει το Χτυπά μέχρι το ίδιο σημείο που φτάνει / έφτανε αυτό που επιχείρησα, αλλά δεν γνωρίζω πόσο λειτουργικό είναι) έχει σημάδια εγκατάλειψης ενώ κατά τόπους έχει πνιγεί από τη βλάστηση (πουρνάρια, κουμαριές κ.λπ.).
Η περιοχή φαίνεται ότι παλαιότερα είχε καεί αλλά μάλλον το άνοιγμα δύο χωματόδρομων (ο ένας μάλιστα είναι πρόσφατος αφού δεν υπάρχει ούτε στο google maps), στις βόρειες παρυφές τού όρους, με σχεδόν κατακόρυφα πρανή, ύψους πάνω από 2 μ., που κόψανε το μονοπάτι χωρίς να έχει δημιουργηθεί βατό πέρασμα πρέπει να είναι το αίτιο τής εγκατάλειψης.
H διαδρομή την οποία ακολούθησα έχει σημειωθεί στο χάρτη από τη wikimapia:
Το όρος Χτυπάς από βόρεια / βορειοανατολικά:
Το πρανές τού ενός χωματόδρομου, στο σημείο που έκοψε το μονοπάτι:
Το χωριό Λουκίσσια, ο βόρειος Ευβοϊκός κόλπος και απέναντι η Εύβοια (μεταξύ άλλων διακρίνονται οι ορεινοί όγκοι: Καντήλι, Πυξαριάς, Δίρφυ και Ξεροβούνι):
Η λίμνη που διακρίνεται είναι η Παραλίμνη:
Στο βάθος το όρος Καντήλι:
Οι επόμενες από το πιο ενδιαφέρον σημείο τής διαδρομής. Διακρίνονται μια χαμηλή αναβαθμίδα, ένα παλιό πέτρινο πηγάδι και ένα αναλημματικό τοιχίο που υποθέτω θα στήριζε παλιό καρόδρομο. Όπως έχει αναφερθεί και στο παρόν ιστολόγιο*, τα οχυρωματικά έργα που έγιναν επί Πτολεμαίου, από το 312 μέχρι το 308 π.Χ., εκτινόντουσαν από το Μεγάλο Βουνό Χαλκίδας, περνούσαν από τη Γαλατσιδέζα ή Γαλατσίδα και φτάνανε στο Χτυπά. Καθόλου απίθανο αυτές οι παλιές κατασκευές να σχετίζονται με τα υπόψη οχυρωματικά έργα.:
Από εκεί συνέχισα λίγο ακόμα μέχρι που πλέον η βάδιση ήτανε πολύ προβληματική (τελευταία εικόνα). Στην τρίτη εικόνα το μονοπάτι περνά δεξιά και το διασχίζεις, για λίγα μέτρα, σχεδόν έρποντας. Στο video η κορυφή που διακρίνεται στην αρχή είναι η κορυφή Νταβέλη.:
Επέστρεψα ακολουθώντας την ίδια διαδρομή.
*
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου