16 Σεπτεμβρίου 2009

Σημαντική διεθνής διάκριση για το νέο Έλληνα σολίστα της κιθάρας, Μιχαηλάγγελο Τουμανίδη.

Στο «31ο Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας - Νάξος 2009»
( http://www.naxosguitarfest.gr/ ), Ο Μιχαηλάγγελος Τουμανίδης κέρδισε την πρώτη θέση στο διαγωνισμό κλασικής κιθάρας. Στον εν λόγω διαγωνισμό , που διεξήχθη στη Νάξο ( 7-13 Ιουλίου 2009), πήραν μέρος δεκαπέντε σημαντικοί νέοι κιθαριστές από διάφορες χώρες του κόσμου (Ιαπωνία, Φινλανδία, Ρωσία, Τουρκία, Βουλγαρία, Σερβία και Ελλάδα).
Η σπουδαία αυτή διεθνής διάκριση, ανοίγει μεγάλες προοπτικές, στον πολλά υποσχόμενο Έλληνα ερμηνευτή της κλασικής κιθάρας. Με την διάκριση του αυτή, ο Μιχαηλάγγελος θέτει πλέον τις βάσεις για μια διεθνή καριέρα στα μεγάλα μουσικά κέντρα του κόσμου. Η αρχή θα γίνει με μια σειρά εμφανίσεων στο εξωτερικό που περιλαμβάνει τέσσερα ρεσιτάλ, του Μιχαηλάγγελου , σε μεγάλες πόλεις της Ευρώπης, μία στην Αμερική (Μεξικό) και ένα ακόμη ρεσιτάλ, στο Πανεπιστήμιο της Ινδιανάπολης Η.Π.Α,, στο εδώ παράρτημά του. . Οι πόλεις στις οποίες θα εμφανιστεί είναι: Βιέννη, Βελιγράδι, Κωνσταντινούπολη και Saltillo (Μεξικό).
Αυτά τα ρεσιτάλ αποτελούν μέρος των επάθλων που κέρδισε στο «31ο Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας-Νάξος 2009».

Η τελική λοιπόν κατάταξη των διαγωνιζομένων είναι η ακόλουθη

1ο βραβείο: Μιχαηλάγγελος Τουμανίδης (Ελλάδα)

2o βραβείο : Patrick Vena (Φινλανδία)

3o βραβείο: Artyom Dervoed (Ρωσία).

Οι άλλοι δύο της τελικής πεντάδας των κιθαριστών είναι, ο Sinichiro Tokunaga (Ιαπωνία) και ο Celil Refik Kaya (Τουρκία).

Βιογραφικό σημείωμα.
Ο Μιχαηλάγγελος Τουμανίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1989. Ξεκίνησε μαθήματα κιθάρας σε ηλικία 6 ετών με δάσκαλο τον Δημήτρη Τουμανίδη. Συνέχισε με τον Γιώργο Μπεχλιβάνογλου για δυο χρόνια. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του με τον Βαγγέλη Μπουντούνη στο Εθνικό Ωδείο, απ’ όπου και πήρε το Δίπλωμα Κιθάρας, σε ηλικία 18 ετών (ΑΡΙΣΤΑ ΠΑΜΨΗΦΕΙ, Α’ ΒΡΑΒΕΙΟ και ΑΡΙΣΤΕΙΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗΣ ΕΠΙΔΟΣΗΣ) τον Ιούνιο 2007.
Τον Ιούνιο του 2009 ολοκληρώνει τις μεταδιπλωματικές σπουδές του στην κιθάρα με τον Κώστα Κοτσιώλη.
Παράλληλα ολοκληρώνει τις θεωρητικές του σπουδές με καθηγητή τον Γιώργο Καμπανά (ΑΡΜΟΝΙΑ - ΑΝΤΙΣΤΙΞΗ).
Έχει συμμετάσχει και έχει βραβευθεί σε πολλούς Πανελλήνιους και Διεθνείς διαγωνισμούς κιθάρας. Τον Ιούλιο του 2009 κέρδισε το 1ο βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Κιθάρας στο μεγαλύτερο Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας της Ελλάδος που γίνεται στη Νάξο.
Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια κλασικής κιθάρας με καταξιωμένους καλλιτέχνες και δασκάλους του χώρου οπως: Aniello Desiderio, Oscar Ghiglia, Zoran Dukic, Roberto Aussel και Κώστας Κοτσιώλης.
Έχει δώσει τρία σόλο ρεσιτάλ στην Ελλάδα (Αίθουσα «Παρνασσός», 2007. Αίθουσα «La divina» - Athenaeum, 2008, Αίθουσα «Εστίας Μουσών» Νάουσα, 2009 ) και ως ντουέτο κιθάρας, με την ονομασία “ virDUOso ”, με τον Σπύρο Χριστόγλου, ένα ρεσιτάλ στο «Χατζηγιάννειο Πνευματικό κέντρο» στη Λάρισα.
Στις παράλληλες δραστηριότητές του περιλαμβάνονται μεταγραφές για κιθάρα: α) Σονάτα του Σεληνόφωτος (1ο μέρος “Adagio Sostenuto”) – L.V. Beethoven, για σόλο κιθάρα. β) Νύχτα στο φαλακρό βουνό – M.P. Mussorgsky, για δυο κιθάρες (έχει ηχογραφηθεί επαγγελματικά και παρουσιάστηκε ζωντανά τον Απρίλιο του 2008 με τη σύμπραξη του Σπύρου Χριστόγλου).
Επίσης έχει συμπράξει σε συναυλίες με τους μουσικούς: Νίκος Νικολόπουλος (φλάουτο), Κωνσταντίνος Μπουντούνης (τσέλο), Janet Kapuya (latin/jazz τραγούδι)