03 Ιουνίου 2014

Απόστολος Θηβαίος - Δυτικό Μέτωπο





















Διαβάστε ή κατεβάστε (σε μορφή pdf), ακολουθώντας το σύνδεσμο εδώ, το ογδοηκοστό πέμπτο βιβλίο της σειράς "εν καινώ" των 24Γραμμάτων, την ποιητική συλλογή του Απόστολου Θηβαίου με τίτλο "Δυτικό Μέτωπο".


          ΑΝΤΙ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ
Για τους πόνους, τους μύθους, τους σεισμούς. Για τα κορίτσια των συνόρων και τους λησμονημένους έγραψαν πάντα οι ποιητές. Για συντρίμια, τραύματα πολεμικά, πράγματα που γίνονται τραγούδια.
Και οι προτομές τους στις αυλές των μεγάρων, πίσω από φυλλώματα, οι προτομές τους πλάι στις κρήνες, στην άκρη των πηγών. Πράγματα μυστικά πάντα οι προτομές των ποιητών.
Για αυτούς κανείς δεν ρωτά, τα πρόσωπά τους από υλικά αθεράπευτα.
Τα πρόσωπά τους πάντα όσα τραγούδησαν και τίποτε. 
Απόστολος Θηβαίος


ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Σε μια πρώτη ματιά: H επίπλαστη κοινωνική ησυχία και ασφάλεια της δυτικής κοινωνίας, που όμως δεν υπήρξε ποτέ, έχει διαρραγεί μονάχα από την οικονομική εκμετάλλευση της άρχουσας οικονομικής τάξης. Τελικά, όμως, η λύση στα πλαίσια μέσω μονάχα μιας οικονομικής διευθέτησης και ανακατανομής του πλούτου, υπέρ των οικονομικά ασθενέστερων, έχει αποδειχθεί χίμαιρα.
Σε μια δεύτερη ματιά: Ο δυτικός άνθρωπος εμπεριέχει ένα σκεπτόμενο κτήνος που όποτε μπορέσει να εκμεταλλευτεί τον όποιο συνάνθρωπό του το πιο πιθανό είναι ότι θα το κάνει. Αυτό το σκεπτόμενο φιλήσυχο κτήνος, αυτός ο πολιτισμένος ειδωλοπλάστης και ιδεοπλάστης και υπεύθυνος των πρακτικών, ενίοτε αποτρόπαιων σε κλίμακες ατομικές έως ακραίας εθνοκάθαρσης, να τις πραγματώνει είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού, στις δυτικές κοινωνίες, και ο Απόστολος Θηβαίος, με τον τρόπο ενός αυθεντικού ρόκερ του 60, ένας ιδεοκλάστης και ειδωλοκλάστης τους. Αυτή η επίπλαστη κοινωνική ησυχία στις δυτικές κοινωνίες δεν διακόπτεται από τυχαία και αποσπασματικά γεγονότα "που μας κάνουν εντύπωση και μας φαντάζουν περίεργα" όταν τ’ ακούμε ή τα βιώνουμε οι ίδιοι, αλλά είναι η φωλιά που επωάζει και αναπαράγει την εκμετάλλευση σε όλα τα επίπεδα. Αυτή η φωλιά είναι ο στόχος προς αποκάλυψη από τον Απόστολο Θηβαίο. Το τι θα κάνεις, μετά την αποκάλυψη, δεν θα στο πει. Δεν είναι αυτή η δουλειά του ποιητή, του ροκ ποιητή. Αυτή, αν είναι και πρέπει να είναι, είναι δική σου δουλειά.    

Γιώργος Πρίμπας

Δεν υπάρχουν σχόλια: