03 Αυγούστου 2015

[Το Ιουστινιάνειο Τείχος του Ισθμού της Κορίνθου 02.08.2015]

Το Ιουστινιάνειο Τείχος του Ισθμού της Κορίνθου (ή Εξαμίλιον Τείχος) ξεκίνησε να χτίζεται το 408 μ.Χ επί αυτοκράτορα του βυζαντίου Θεοδόσιου του Β’ για να προστατέψει την Πελοπόννησο από τις εισβολές από βορρά διαφόρων βάρβαρων φύλων. 
Διέτρεχε όλο τον Ισθμό και τα άκρα του βρισκόντουσαν το μεν ένα στον Κορινθιακό κόλπο (λίγο βορειότερα από το σημερινό λιμάνι της Κορίνθου) το δε άλλο στον Σαρωνικό κόλπο (λίγο νοτιότερα από το σημείο στα Ίσθμια όπου η διώρυγα της Κορίνθου συναντά τον Σαρωνικό).   
Την εποχή του Ιουστινιανού κατασκευάστηκαν πύργοι για την ενίσχυσή του. Λόγω όμως της εύκολης πρόσβασης της Πελοποννήσου από τη Στερεά Ελλάδα μέσω της θάλασσας (κυρίως του Κορινθιακού κόλπου) η αξία του στην ασφάλεια της Πελοποννήσου αποδείχτηκε πολύ μικρή. Το 1415 επί αυτοκράτορα του βυζαντίου Μανουήλ του Β’ έγιναν εργασίες συντήρησης και συμπληρωματικά οχυρωματικά έργα. Τελικά το 1446 ο Μουράτ το κατέλαβε και το κατάστρεψε με κανόνια.
Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι από τα σωζόμενα σήμερα τμήματα του Τείχους στα σημεία που διασταυρώνεται αφενός με την παλαιά εθνική οδό Αθηνών Πατρών αφετέρου με την Ολυμπία Οδό και τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο.  

 (ανοίγοντας μια από τις φωτογραφίες, ανοίγουν όλες σε μορφή σλάιτ)

















Δεν υπάρχουν σχόλια: