25 Μαΐου 2016

Ελένη Κοφτερού, Γιώργος Πρίμπας - Πιθέματα

























Διαβάστε ή κατεβάστε (σε μορφή pdf), ακολουθώντας το σύνδεσμο εδώ, το εκατοστό πεντηκοστό έβδομο βιβλίο της σειράς "εν καινώ" των 24Γραμμάτων, την κοινή ποιητική συλλογή χαϊκού: "Πιθέματα" της Ελένης Κοφτερού και του Γιώργου Πρίμπα. Να σημειωθεί ότι η σειρά των ποιημάτων χαϊκού, σε κάθε σελίδα, δεν έχει να κάνει με τον/την δημιουργό, αλλά με το ποιο προηγήθηκε χρονικά.     

-----

Εισαγωγή:

Μετέχοντας ως αναγνώστης στον ποιητικό διάλογο της Ελένης Κοφτερού και του Γιώργου Πρίμπα.

Μια από τις πλέον δύσκολες στιγμές της ποιητικής δημιουργίας είναι η πρόκληση των αισθήσεων που ενεργοποιεί την προσωπική ματιά και ακολούθως τη μαγική πυρά της έμπνευσης για να ολοκληρωθεί το ποίημα. Στον ποιητικό διάλογο εν προκειμένω, με μορφή χάι-κού, της Ελένης Κοφτερού και του Γιώργου Πρίμπα οι αισθήσεις πρωταγωνιστούν. Η οξυδερκής ποιητική ματιά τους, προ-σφέρει το σώμα και την ψυχή της καθημερινότητας που δε βλέπουμε, δεν ακούμε, δεν αγγίζουμε ή δεν κατανοούμε με τέτοιο ποιητικό τρόπο ώστε δεν γίνεται να την προσπε-ράσουμε. Και είναι αυτή η διαλεκτική των δεκαεφτά συλλαβών – με ποιητική μαστοριά δοσμένη – καθώς ενορ-χηστρώνει ιδανικά την καλλιγραφία της φύσης με την πραγ-ματικότητα που τυχαίως ή αδιάφορα αγνοούμε.

Ο ουρανός, το κοτσύφι, η χρυσαλίδα, η νύχτα, ο άνεργος, το φως, η μνήμη, ό,τι μας διψά στο "είναι" ή μας ορίζει στο" γίγνεσθαι", ενσαρκώνονται σε μια συνομιλία που κάθε λέξη και κομμάτι του σύμπαντος είμαστε εμείς οι ίδιοι. Αν τελικά αγαπάμε την ποίηση, είναι γιατί μέσα από τέτοιους διαλόγους μας ταχυδρομεί στο φως δίχως να ζητά ανταλλάγματα.

Μπάμπης Χαραλαμπόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: