30 Νοεμβρίου 2020

[το Κόκκινο Σχολείο, 26.11.2020]

Πρόκειται για ένα εμβληματικό, χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο, κτίριο τής Καλλιθέας, το οποίο βρίσκεται στη συμβολή των οδών Περικλέους και Μεταμορφώσεως, απέναντι από το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) της Καλλιθέας. Κατασκευάστηκε το 1922 ως ξενώνας για τα παιδιά που επρόκειτο να εκπαιδευτούνε στο ΚΕΑΤ, το οποίο είχε ιδρυθεί ήδη από το 1906 και ξεκίνησε να λειτουργεί, αδιάλειπτα μέχρι σήμερα, λίγα χρόνια μετά.
Σχεδιάστηκε από τον Αριστομένη Βάλβη και στην εξαιρετική του αρχιτεκτονική συγκεράζονται πλήθος διαφορετικών τεχνοτροπιών.
Μετά την κατοχή αποτέλεσε την έδρα τής  Δημόσιας Εμπορικής Σχολής Καλλιθέας και στη συνέχεια λειτούργησε ως δημοτικό σχολείο. Όντας βαμμένο σε έντονο κόκκινο χρώμα πήρε το όνομα, που το συνοδεύει και σήμερα, Κόκκινο Σχολείο.
Αργότερα εγκαταλείφθηκε και στις αρχές του 21ου αι. μ.Χ., εξ αιτίας και του σεισμού τού 1999, κινδύνεψε με κατάρρευση έχοντας υποστεί σημαντικές ζημιές.
Στη δεκαετία τού 2010 έγιναν εργασίες συντήρησης οι οποίες ολοκληρωθήκανε τον Ιούλη τού καλοκαιριού που μας πέρασε και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό!
Εξ όσων γνωρίζουμε πρόκειται να εγκατασταθεί το Δημοτικό Ωδείο «Οδυσσέας Δημητριάδης».










  













Δεν υπάρχουν σχόλια: