21 Φεβρουαρίου 2022

[στη Σαλαμίνα, 19.02.2022]

Στο παρόν παρουσιάζουμε εικόνες από μια διαδρομή στη νότιο Σαλαμίνα την οποία ακολουθήσαμε το πρωινό της 19ης Φλεβάρη 2022. 
Η διαδρομή έχει σημειωθεί στο χάρτη από τη wikimapia που ακολουθεί.

























Το μεγαλύτερο μέρος της κινήθηκε στο πολύ όμορφο μονοπάτι της Φλεβαριώτισσας. 


 
















Στην επόμενη διακρίνονται τα δυτικά απόκρημνα πρανή τής ρεματιάς που βρίσκεται κοντά στα δυτικά όρια τής νατοϊκής βάσης. Διακρίνεται μια σπηλιά. Εμείς (βλέπε στη συνέχεια) φτάσαμε στα όρια τού γκρεμού από πάνω της.



















Αυτή τη φορά όμως, φτάνοντας στο τέλος τού μονοπατιοού τής Φλαβεριώτισσας, συνεχίσαμε στο μονοπάτι που ξεκινά κοντά στο σημείο που το μονοπάτι τής Φλεβαριώτισσας συναντά το δασικό χωματόδρομο, στην κορυφογραμμή, και το οποπιο κατευθύνεται βορειοδυτικά μέχρι μια ορθοπλαγιά.

Στην επόμενη ένας τεχνητός λάκκος, πιθανόν σχετιζόμενος με τη συλλογή ρετσινιού παλαιότερα.


















Στην επόμενη το σημείο με εξαιρετική θέα, από το οποίο επιχειρήθηκε πορεία προς τα βόρεια (βλέπε στη συνέχεια)














Στην επόμενη ένας ακόμα τεχνητός λάκκος, πιθανόν σχετιζόμενος με τη συλλογή ρετσινιού παλαιότερα.


















Η ορθοπλαγιά που τελειώνει το μονοπάτι.


















Στη συνέχεια επιστρέψαμε στο σημείο τής προ-προηγούμενης φωτογραφίας και ακολουθήσαμε πορεία εκτός μονοπατιού προς τα βόρεια επιχειρώντας να συναντήσουμε ένα παλιό μονοπάτι, το οποίο έκανε τον κύκλο τού λόφου (η πιθανή περιοχή που πέρναγε έχει σημειωθεί με λευκή γραμμή στο χάρτη ανωτέρω), ο οποίος βρίσκεται δυτικά τής ρεματιάς που αναφερθήκαμε νωρίτερα, και το οποίο μονοπάτι έφτανε στο άνοιγμα τής ρεματιάς προς τη θάλασσα, αλλά αυτό μάλλον έχει σβήσει. Βέβαια θα μπορούσε κάποιος να επιχειρήσει να προχωρήσει κατά μήκος τής διαδρομής, την οποία θα ακολουθούσε το μονοπάτι, αφού φαινόταν ότι, έστω και με δυσκολία, το μέρος ήταν βατό, αλλά δεν το επιχειρήσαμε αφήνοντάς το για άλλη φορά. Να σημειώσουμε ότι πέρα από τη σπηλιά, που είναι προσεγγίσιμη από τα βόρεια τής ρεματιάς, στην περιοχή που έφτανε το μονοπάτι υπάρχουν ερείπια παλιών κτισμάτων και βορειότερα παλιό πηγάδι. Πιθανολογώ ότι πριν την κατασκευή τής νατοϊκής βάσης η πρόσβαση εκεί θα γινόταν παραλιακά ή / ή και με βάρκα από το Αιάντειο ή την πόλη τής Σαλαμίνας      
Ανεβήκαμε πάντως το λόφο προς τα ανατολικά ...


















... και φτάσαμε μέχρι πάνω και δίπλα από την απρόσιτη από εκεί είσοδο τής σπηλιάς.

    
    

Δεν υπάρχουν σχόλια: