14 Μαρτίου 2022

[στο νότιο Υμηττό, 09.03.2022]

Μια διαδρομή στον Υμηττό, όσες φορές και αν την έχεις κάνει, πάντα θα ανακαλύπτεις πράγματα που δεν είχες προσέξει παλαιότερα. Και δεν τα είχες προσέξει γιατί δεν έτυχε να βρεθείς στη μόνη γωνία που φαινόντουσαν ή δεν έτυχε να περνούσες δίπλα τους ενώ τώρα μια μικρή λοξοδρόμηση σε οδήγησε πάνω τους.
Αυτό ακριβώς συνέβη το πρωινό τής 9ης Μάρτη 2022, κατά μήκος μιας μικρής διαδρομής, που έχουμε ακολουθήσει αρκετές φορές παλαιότερα, σε δασικό χωματόδρομο, που ξεκινά από το σημείο που συναντιούνται οι οδοί Ηροδότου και Πριάμου, χαμηλά στο Πανόραμα Βούλας, την οποία έχουμε σημειώσει στο χάρτη από το google maps.
















Αρχικός σκοπός τής βόλτας ήτανε, φτάνοντας στο τέλος τού δασικού χωματόδρομου, να κινηθούμε βορειότερα στο μονοπάτι που πάει προς Τερψιθέα, αλλά κάπου εκεί κοιτώντας νότια είδαμε, στη θέση 37°52'28’’N 23°46'45’’E, μια παλιά προβιομηχανική παραδοσιακή αβεστοκάμινο, την οποία δεν είχαμε παρατηρήσει παλαιότερα μιας και βρίσκεται μες σε χαμηλή βλάστηση στα έντονα επικλινή πρανή τού ρέματος, το οποίο κατεβαίνει από το λόφο Στραβαετός, και είναι ορατή από την απέναντι πλευρά.




Η συγκεκριμένη, η πρώτη που έχουμε συναντήσει στο νότιο Υμηττό, δεν περιλαμβάνεται στο λεύκωμα, το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα, από τις εκδόσεις 24γράμματα, και είναι μια μοναδική φωτογραφική καταγραφή πενήντα πέντε (55) προβιομηχανικών ασβεστοκάμινων αναφορικά με τις περιοχές Υμηττού, Πεντέλης και εκατέρωθεν τής Ιεράς Οδού, στα Αιγάλεω και Ποικίλο όρος. Όπως έχουμε τονίσει στο άλμπουμ, η συγκεκριμένη καταγραφή παρουσιάζει μέρος των σωζόμενων - αυτές που συναντήσαμε, πρακτικά ερειπίων τους, προβιομηχανικών ασβεστοκάμινων.





















Στη συνέχεια, επιστρέφοντας, στις θέσεις 37°51'28''N 23°46'25''E και 37°51'28''N 23°46'27''E, λίγο βορειότερα από τις θέσεις οχυρωματικών έργων εποχής Β'ΠΠ που είχαμε παρουσιάσει παλαιότερα, συναντήσαμε οχυρωματικά έργα τής ίδια εποχής. Το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι πως αμφότερα αποτελούνται από ένα μικρό όρυγμα μεταξύ δυο στεγασμένων πολύ χαμηλών, φυλάκιων, μεταξύ των οποίων υπάρχει εγκατάσταση πολυβόλου ή αντιεροπορικού πυροβόλου:























------------------ 









          

Δεν υπάρχουν σχόλια: