07 Ιουλίου 2022

Τι άραγε σας διαφεύγει;


Εκ πρώτης όψεως ο τίτλος τού κύριου θέματος στο εξώφυλλο τής εφημερίδας ΕΣΤΙΑ, της 5ης Ιούλη 2022, είναι εντυπωσιακός: «Ταπεινοί και πεινασμένοι αποδοκιμάζουν τη δημοκρατία» αλλά και πλήρης! Περιέχει το αίτιο και το αποτέλεσμα. Δεν είναι αυτονόητο δηλαδή ότι σε ένα σύστημα στο οποίο υπάρχει κόσμος και μάλιστα πολύς, ο οποίος ταπεινώνεται από την αυθαιρεσία τής εξουσίας (του συστήματος αυτού) και πεινά από τις συνέπειες τής οικονομικής πολιτικής (του συστήματος αυτού) θα το αποδοκιμάζει; Βεβαίως αυτό το σύστημα δεν είναι δημοκρατία. Δημοκρατία με πείνα και εξαθλίωση δεν υπάρχει. Μόνο κατ΄ όνομα.
Δεν μπορούμε βεβαίως να παραβλέψουμε ότι η αιτία τού άρθρου ήταν αφενός η εντυπωσιακού μεγέθους συναυλία τού ράπερ ΛΕΞ, ο οποίος δεν προβάλλεται από τα καθεστωτικά ΜΜΕ και ο οποίος, από ό,τι πρόχειρα είδα γιατί ποτέ δεν ήμουν φαν αυτού τού είδους μουσικής, κινείται στον αντιφασιστικό χώρο αφετέρου πως ένα ολόκληρο γήπεδο φώναζε το γνωστό σύνθημα για τον πρωθυπουργό τής χώρας.

Ο υπότιτλος τού άρθρου κλείνει με την πρόταση: «Τι μας διαφεύγει». Δεν γνωρίζω την ανάλυση / απάντηση που δίνει ο αρθρογράφος στην 3η σελίδα, αλλά αυτό που διαπιστώνω είναι ότι όσο και αν τα καθεστωτικά ΜΜΕ (*) προσπαθούνε να παρουσιάζουνε μιαν άλλη εικόνα, η τραγική πραγματικότητα που ζει η πλειοψηφία τού κόσμου δεν κρύβεται. Αν υπάρχει κάτι που διαφεύγει από τα ΜΜΕ αυτό δεν μπορεί να είναι άλλο από το ότι ο κόσμος – και ιδίως οι νεότεροι αφενός βλέποντας και ζώντας την κατάσταση γύρω τους αφετέρου ακούγοντας την ψεύτικη εικόνα που παρουσιάζουνε τα ΜΜΕ – θα πιστέψει αυτό που ζει και θα γυρίσει την πλάτη στην καθεστωτική ενημέρωση αναζητώντας την πραγματική ενημέρωση, ή έστω μια πιο αντικειμενική, σε άλλα μέσα με πιο χαρακτηριστική περίπτωση αυτή τού twitter αφού στο facebook, από ό,τι διαβάζουμε μιας και ο ιστολόγος έχει δηλωμένη την απέχθειά του για το facebook, η λογοκρισία τού προοδευτικού και αριστερού κοινωνικού λόγου τείνει να γίνει κανόνας.

Αυτό λοιπόν που σας διαφεύγει είναι ότι όσα και να είναι τα δάκρυα «περηφάνειας» με τα οποία προπαγανδίζονται, από τα ΜΜΕ, τα χρήματα που δίνονται για βαρκούλες, αεροπλανάκια και περιπολικά αλλά και προσλήψεις παπάδων, ο κόσμος αδυνατεί έστω να επιβιώσει χωρίς ουσιαστική ιατρική φροντίδα, με ένα κόστος ζωής τελείως ασύμβατο με τις αποδοχές του, σε ένα περιβάλλον που κατακαίγεται βάση σχεδίου με τους ανεπαρκείς, αριθμητικά φυσικά, ήρωες τού καλοκαιριού να αγωνίζονται με πενιχρά και πεπαλαιωμένα μέσα.

Συνεχίστε να πέφτετε από τα σύννεφα ελεύθερα απολαμβάνοντας το δροσερό αεράκι. Η σύγκρουση σας με το έδαφος εξάλλου θα είναι το πρόβλημα.

(*) Ένα ΜΜΕ για να είναι ανεξάρτητο θα πρέπει να μην εξαρτάται οικονομικά από την πολιτική εξουσία ή φορείς και πρόσωπα σε ένα κράτος στο οποίο ασκούν μεγάλη επιρροή. Ειδικότερα, γιατί το θέμα των εξαρτήσεων των ΜΜΕ είναι τεράστιο  και χάνεται στα βάθη της νεοελληνικής ιστορίας, και μόνο η λίστα Πέτσα, ακόμα και αν δεχθούμε την πιο άδολη σκοπιμότητά της, κατέστησε τα ΜΜΕ οικονομικά εξαρτώμενα από την πολιτική εξουσία άρα όχι ανεξάρτητα άρα όχι αντικειμενικά άρα ενταγμένα στην καθεστωτική ιεραρχία. Φυσικά η ταπεινωτική 108η θέση της Ελλάδας για το 2021 στην ελευθεροτυπία αποτελεί τη μεγαλύτερη απόδειξη των ανωτέρω ισχυρισμών.





Δεν υπάρχουν σχόλια: