Σάββατο, 19 Μαΐου 2012

Η υπόθεση του Δημήτρη Τσαφέντα [Το ντοκιμαντέρ του Μανώλη Δημελλά]

Το ηλεκτρονικό περιοδικό 24Γράμματα παρουσιάζει για πρώτη φορά στο διαδίκτυο το μοναδικό ντοκιμαντέρ του Μανώλη Δημελλά (με την έγκριση του) για τον τυραννοκτόνο Δημήτρη Τσαφέντα.  
Ακολουθώντας το σύνδεσμο εδώ μπορείτε να δείτε όλο το αφιέρωμα του ηλεκτρονικού περιοδικού 24Γράμματα για το Δημήτρη Τσαφέντα.


Ο ελληνικής καταγωγής, Δημήτρης Τσαφέντας, εκτελεί τον πρωθυπουργό του Απαρτχάιντ στα έδρανα του Κοινοβουλίου το 1966.
Γεννημένος στις 14 Ιανουαρίου 1918 από τον Κρητικό Μιχάλη Τσαφαντάκη και την ντόπια Αμίλια Βίλιανς, μεγαλώνει με τη γιαγιά του, Κατερίνα, στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.
Από τα οκτώ του χρόνια ζει με τη θετή του μητέρα, Μαρίκα, στην Πρετόρια της Ν. Αφρικής, για να μάθει αργότερα, στα 12 του, ότι είναι νόθος. Στην εφηβεία δουλεύει ως εργάτης και βρίσκεται οργανωμένος στο κομουνιστικό κόμμα.
Στην ενηλικίωση ξεκινά -ως ναυτεργάτης- τα ταξίδια του, που θα κρατήσουν 20 ολόκληρα χρόνια. Ταξίδια που έγιναν μύθος από τα γράμματα που έστελνε στους γονείς του από όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου: από την Αμερική όπου που νοσηλεύτηκε σε ψυχιατρείο, έπειτα από τορπιλισμό που δέχθηκε το πολεμικό πλοίο που δούλευε, μέχρι τον Καναδά, και από τη Γερμανία, την Πορτογαλία και την Ολλανδία μέχρι και την Παλαιστίνη, που -όπως λέει στο γράμμα του- η παρουσία του στη χώρα έφερε βροχή και θεωρήθηκε πολύ σπουδαίος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: