26 Ιουλίου 2012

Jesse Owens - Lutz Long. Berlin 1936




Στους Ολυμπιακούς αγώνες του Βερολίνου το 1936 μετά το τέλος του αγώνα του άλματος εις μήκος ο δεύτερος Lutz Long σηκώνει το χέρι του νικητή Jesse Owens, ο οποίος κέρδισε τέσσερα χρυσά στους Ολυμπιακούς του Βερολίνου, και έκαναν μαζί το γύρο του θριάμβου.
Ο Χίτλερ αποχώρησε από το στάδιο για να μην κάνει την απονομή των μεταλλίων.
Ο Jesse Owens επιστρέφοντας στις ΗΠΑ γνώρισε την άρνηση του προέδρου των ΗΠΑ να τον συναντήσει και δεν αναδείχτηκε ως αθλητής της χρονιάς. Αντ' αυτού τον εν λόγω τίτλο πήρε ο αμερικανός νικητής του δεκάθλου στους ολυμπιακούς αγώνες του Βερολίνου. Εννοείται λευκός.
Ο Lutz Long έζησε απαξιωμένος, ως προδότης της άριας ανωτερότητας, μέχρι το 1943 όταν σκοτώθηκε στη Σικελία σε μάχη κατά τη διάρκεια του 2ου Π.Π.
Λίγο πριν σκοτωθεί έστειλε γράμμα στον Jesse Owens όπου ανέφερε:
"Η καρδιά μου, μου λέει πως ίσως αυτό θα είναι το τελευταίο γράμμα της ζωής μου. Αν επαληθευτώ ζητώ μια χάρη από εσένα. Όταν ο πόλεμος τελειώσει σε παρακαλώ πήγαινε στη Γερμανία, βρες τον γιο μου και μίλησέ του για τον πατέρα του. Μίλησε του για τις στιγμές που ζήσαμε μαζί και που κανένας πόλεμος δεν μπόρεσε να χαλάσει και μίλησε του ακόμη για 'κείνα τα πράγματα που κάνουν τη διαφορά ανάμεσα σε δύο άντρες σ' αυτό τον κόσμο. Ο αδελφός σου Λουτς"

(Πηγή εδώ)

--------------------------------------------------------------------------------

Δεν υπάρχουν σχόλια: