21 Δεκεμβρίου 2015

Περιγραφή ενός γραφειοκράτη [Eduardo Galeano]


ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΝΟΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΗ

Μαύροι καιροί, που τους διαδέχεται η κόκκινη εποχή, ώστε να έρθουν κάποτε άσπρες μέρες. Η αλληλεγγύη αρχίζει σιγά σιγά να παίρνει τη θέση της απληστίας και του φόβου. Η Κουβανική Επανάσταση επιβιώνει, επειδή εφευρίσκει, δημιουργεί και τολμά. Όμως δεν της λείπουν οι εχθροί. Ένας από τους πιο επίφοβους εχθρούς της είναι και ο γραφειοκράτης, καταστροφικός όσο κι ο κυκλώνας, ασφυκτικός όσο κι ο ιμπεριαλισμός: δεν υπάρχει επανάσταση που να μην τον κουβαλά μέσα της.

Ο γραφειοκράτης είναι ο άνδρας από ξύλο, γεννημένος από λάθος των θεών, που τον έκαναν δίχως αίμα, δίχως πνοή, αλλά με αντοχή, και που δεν προφέρει λέξη. Είναι η ηχώ, όχι η φωνή. Ξέρει να μεταφέρει διαταγές, όχι ιδέες. Θεωρεί αίρεση την οποιαδήποτε αμφιβολία, προδοσία την οποιαδήποτε αντίφαση. Συγχέει την ενότητα με την ομοφωνία, και πιστεύει ότι τον λαό, αιώνιο ανήλικο, πρέπει να τον τραβάς από το αυτί. Ο γραφειοκράτης σπανίως ρισκάρει τη ζωή του και αδιανόητο να ρισκάρει τη θέση του.


Κείμενο του Eduardo Galeano που γράφτηκε τα πρώτα χρόνια της Κουβανικής Επανάστασης τονίζοντας τον κίνδυνο της γραφειοκρατίας για την εκπλήρωση των σκοπών της επανάστασης. Από το βιβλίο του Eduardo Galeano: "Μνήμη της Φωτιάς"- iii "Ο ΑΙΩΝΑΣ ΤΟΥ ΑΝΕΜΟΥ" - εκδόσεις ΠΑΠΥΡΟΣ-Letras-Μτφ: Ισμήνη Καπάνταη (σελ: 291).

Δεν υπάρχουν σχόλια: