11 Σεπτεμβρίου 2017

[O I.N. Αγίας Σοφίας στην Άνω Πόλη της Μονεμβασιάς 07.09.2017]

O I.N. της Αγίας Σοφίας, στην Άνω Πόλη της Μονεμβασιάς, φωτογραφίες από τον οποίο ακολουθούν (πλην των δύο πρώτων από την είσοδο στο κάστρο της Άνω Πόλης), είναι το μοναδικό πλήρως σωζόμενο κτίσμα της Άνω Πόλης. Κτίστηκε το 12ο μ.Χ. αιώνα αμέσως μετά την απόκρουση, από τους βυζαντινούς, των ναυτικών δυνάμεων των Νορμανδών, το 1148 μ.Χ. Ο γλυπτός του διάκοσμος και οι τοιχογραφίες ανάγονται στο 12ο και 12ο-13ο μ.Χ. αιώνες αντίστοιχα.
Αρχικά ήταν αφιερωμένος στην Παναγία την Οδηγήτρια. Επί ενετοκρατίας, το 1453-1540 μ.Χ., μετατράπηκε σε καθολικό ναό με την ονομασία Madonna del Castello ή Nostra Donna in Castello. Επί τουρκοκρατίας έγινε τζαμί, το Φετιχέ ή του Σουλτάνου Σουλεϊμάν, ασβεστώθηκαν οι αγιογραφίες και μεταξύ των άλλων φτιάχτηκε μιναρές, στη νότια πλευρά του, ο οποίος καταστράφηκε από τους επαναστάτες Έλληνες το 1821. Επί Β’ ενετοκρατίας, το 1686-1715 μ.Χ., ξαναέγινε καθολικός ναός, με το όνομα Madonna del Carmine, ενώ κατασκευάστηκε στο δυτικό του μέρος προσθήκη βενετσιάνικης τεχνοτροπίας, όπου εγκαταστάθηκε Φιλανθρωπικό Ίδρυμα. Με την ανακατάληψη της Μονεμβασιάς από τους τούρκους έγινε πάλι τζαμί ενώ με την κατάληψή της από τους Έλληνες το 1821, έγινε ναός προς τιμήν της Αγίας Σοφίας, λόγω των ομοιοτήτων του με την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης.
Τα έτη 1827 και 1845 έγιναν εργασίες συντήρησης και επισκευής του ενώ τη διετία 1958-1959 αναστηλώθηκε από τον Ευστάθιο Στίκα.
(σ.σ. οι ανωτέρωπληροφιρίες από το διαδύκτιο)     


































Ακολουθούν εικόνες από τα ερείπια των σπιτιών της Άνω Πόλης, κοντά στον Ι.Ν. της Αγίας Σοφίας στο ανατολικό μέρος του Άνω Κάστρου της Μονεμβασιάς.

























Και τέλος δυο εικόνες της Καστροπολιτείας της Μονεμβασιάς από την Άνω Πόλη.




  

Δεν υπάρχουν σχόλια: