29 Ιουλίου 2019

[στο Ξενοδοχείο Αναγέννησις (στο Σαραντάπηχο), 27.07.2019]

Στο χωριό Σαραντάπηχο, της ορεινής Κορινθίας, που βρίσκεται 25,5 χλμ από το Δερβένι, σε υψόμετρο 1232 μ. (η πλατεία τού χωριού), υπάρχουνε τα ερείπια ενός από τα πρώτα υπερπολυτελή ξενοδοχεία, ονόματι Αναγέννησις, της Ελλάδας εκτός Αθηνών.
Χτίστηκε αρχές τής δεκαετίας τού 1930, από τους Αιγιώτες Βασίλη Χρύση και Σπύρο Νικολούλια, όταν επέστρεψαν από την Αυστραλία, όπου είχαν αποκτήσει σημαντική περιουσία από τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες.
Διέθετε 70 δωμάτια με δικό τους μπάνιο και μεταξύ άλλων τηλεφωνικό κέντρο, χώρους εκδηλώσεων, εστιατόρια, αίθουσα κινηματογραφικών προβολών, παγοποιείο και την πρώτη ηλεκτρογεννήτρια που λειτούργησε στον ελληνικό χώρο. Το προσωπικό τού ξενοδοχείου είχε επιλεχθεί από τα γύρω χωριά και είχε εκπαιδευτεί κατάλληλα.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι πλούσιοι επισκέπτες του, λόγω του ανύπαρκτου οδικού δικτύου, ερχόντουσαν με αεροπλάνα καθώς δίπλα στο ξενοδοχείο λειτούργησε μικρό αεροδρόμιο, στο οποίο μπορούσανε να εξυπηρετηθούν 25θέσια αεροπλάνα. Το αεροδρόμιο καταστράφηκε ολοσχερώς, επί κατοχής, από τους Ιταλούς, οι οποίοι είχανε φοβηθεί ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τους συμμάχους.
Στα λίγα χρόνια που πρόλαβε να λειτουργήσει, στις εγκαταστάσεις του φιλοξενηθήκανε σημαντικές προσωπικότητες από τον ελληνικό και διεθνή χώρο.
Μετά τον πόλεμο εγκαταλείφθηκε και λεηλατήθηκε από κατοίκους τής περιοχής. Σύντομα λόγω και των καιρικών συνθηκών που επικρατούνε στην περιοχή κατά τους χειμερινούς μήνες κατέρρευσε.
Η περιοχή τού Σαραντάπηχου είναι πανέμορφη με πλούσιο δάσος ελάτων και μαυροπεύκων. Στη δεκαετία όμως του 1980 είχε υποστεί μεγάλη ζημιά από δυο φωτιές που καταστρέψανε μεγάλο μέρος του, αλλά ακολούθησε εκτεταμένη αναδάσωση που απέδωσε καρπούς.   


Η διαδρομή από το παραλιακό χωριό Δερβένι είναι ιδιαίτερης ομορφιάς.
Ξεχωρίζουν:

- Oι βραχώδεις σχηματισμοί νότια τού χωριού Κουμαριάς.





















- Η θέα από την μονή Παναγίας Καταφυγιώτισσας, που βρίσκεται λίγο πριν την είσοδο τού χωριού Ευρωστίνα με το «Ρέμα των Μύλων». Ο χώρος τής μονής ήτανε και καταφύγιο αγωνιστών του 1821. Σημειώνουμε ότι το 2001, μια τεράστια φωτιά κατάκαψε το πευκοδάσος τής περιοχής, όπως και μεγάλο μέρος τού ορεινού δασικού πλούτου τής δυτικής ορεινής Κορινθίας, το οποίο πάντως αρχίζει σταδιακά να ανακάμπτει.




















- Οι βραχώδεις σχηματισμοί λίγο προτού το Σαραντάπηχο.




















- Ο Ι.Ν. Κοίμησης τής Θεοτόκου, που βρίσκεται στην πλατεία τού Σαραντάπηχου.




















Ακολουθούνε φωτογραφίες από το χώρο τού ερειπωμένου Ξενοδοχείου Αναγέννησις.

































Εδώ όλο το αφιέρωμα σε μορφή pdf.

Δεν υπάρχουν σχόλια: