26 Αυγούστου 2019

[σε δυο από τα πέτρινα γεφύρια στο ρέμα Ξεριάς Κορινθίας 24.08.2019]

Το ρέμα Ξεριάς ξεκινάει από τις βόρειες πλαγιές τού όρους Αραχναίο, το οποίο βρίσκεται στα ανατολικά όρια των νομών Κορινθίας και Αργολίδας, και αφού περάσει από τα χωριά Αθίκια και Σολωμός και την πόλη τής Κορίνθου εκβάλει δυτικά τού λιμανιού τής Κορίνθου. Στην πορεία του συμβάλει με διάφορά άλλα ρέματα το συναντούνε κάθετα κατεβαίνοντας από τα βουνά και τους λόφους μεταξύ των οποίων κυλάει.
Ένα ρέμα που στο παρελθόν έχει, με τη συνδρομή τού ανθρώπινου παράγοντα, προκαλέσει έντονα πλημμυρικά φαινόμενα όπως στις 12.01.1997 όταν τα νερά κυριολεκτικά σκεπάσανε το κέντρο τής Κορίνθου.
Κατά μήκος τού ρέματος υπάρχουνε πολλές γέφυρες και γεφύρια, νεότερες και παλαιότερα. Από τα παλιότερα, που είναι πέτρινα, παρουσιάζουμε εικόνες από δυο.
Το πρώτο βρίσκεται στην Π.Ε.Ο Κορίνθου Άργους, βόρεια τού χωριού Σολωμός, δίπλα στις εγκαταστάσεις τής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Κορινθίας





























και το δεύτερο στην είσοδο τού χωριού Αθίκια, στη θέση «Δυο βουνά», δίπλα σε παλιό λατομείο. Στο σημείο αυτό το μικρότερο ρέμα «Αγία Παρασκευή», που έρχεται από νοτιοανατολικά, εκβάλει στο ρέμα Ξεριάς και ουσιαστικά το γεφύρι βρίσκεται πάνω από το ρέμα τής Αγίας Παρασκευής.



























Το κοινό σημείο των δυο γεφυριών είναι ότι χτιστήκανε στις αρχές τής δεκαετίας τού 1890, όταν κατασκευαζόταν η διώρυγα τού Ισθμού τής Κορίνθου. Γι’ αυτό στα Αθίκια, αναφέρεται ότι χτίστηκε από Ιταλούς τεχνίτες που εργαζόντουσαν στο έργο διάνοιξης τής  διώρυγας τού Ισθμού ενώ για το άλλο δεν υπάρχουν πληροφορίες.
Αμφότερα σήμερα δεν εξυπηρετούνε πλέον ανάγκες μετακίνησης αλλά έχουνε την ιστορική τους αξία. Όπως όμως εύκολα διαπιστώνει κάποιος αφενός των Αθικίων βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση, συντηρημένο με πρόσφατες συμβατές στην αισθητική του προσθήκες αφετέρου το άλλο, το οποίο είχε καλυφθεί με άσφαλτο και χρησιμοποιηθεί στο οδικό δίκτυο, είναι εγκαταλελειμμένο και ετοιμόρροπο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: