01 Οκτωβρίου 2019

[στον παλιό Νερόμυλο στο ρέμα Βαλανάρη ή λυκόρεμα 28.09.2019]

Το ρέμα Βαλανάρη (ή λυκόρεμα) σχηματίζεται στην ευρύτερη περιοχή που σήμερα βρίσκεται η Μονή Καλλισίων και βορειότερα, στη νοτιοανατολική Πεντέλη, κυλάει ανατολικά τού Ντραφίου, στο Δασαμάρι στρέφεται νοτιοανατολικά και στο ύψος τού Πικερμίου εκβάλλει στο ρέμα Ραφήνας, το οποίο κινούμενο ανατολικά εκβάλλει νότια τού λιμανιού τής Ραφήνας, στον κόλπο των Πεταλίων. 
Προτού συνεχίσουμε να διευκρινίσουμε ότι το ρέμα Βαλανάρη έχει συνεχόμενη, με διακυμάνσεις φυσικά εξαρτώμενη από τις κατακρημνίσεις και το λιώσιμο των χιονιών στην Πεντέλη, ροή άρα το σωστό θα ήταν ο χαρακτηρισμός του ως ποτάμι.
Παλαιότερα είχαμε δει τους καταρράκτες, που σχηματίζονται στην πορεία του, στο ανατολικό / βορειοανατολικό μέρος τού Ντραφίου. Στο παρόν θα παρουσιάσουμε εικόνες από έναν εγκαταλελειμμένο Νερόμυλο, που βρίσκεται στο ρέμα Βαλανάρη, περί τα 2 χλμ. νοτιότερα των καταρρακτών, ανατολικά / νοτιοανατολικά τού Ντραφίου, νοτιοδυτικά τού Δασαμαρίου.
Πρόκειται για μια κατασκευή που εντυπωσιάζει για τον τοίχο της, στο πάνω μέρος τού οποίου μεταφερότανε το νερό που κινούσε τη φτερωτή του και τον Πύργο, που ήταν η κρέμαση τού Νερόμυλου.
Καθώς προσεγγίζουμε από τα βόρεια το χώρο τού Νερόμυλου συναντάμε δυο ανοιχτές δεξαμενές νερού (στις φωτογραφίες που ακολουθούν η μια). Ο Νερόμυλος βρίσκεται πάνω από το ύψος τού ρέματος και εκεί, στις δεξαμενές, φυλασσότανε το νερό που τον τροφοδοτούσε με ενέργεια, όταν χρειαζόταν. Δίπλα στις δεξαμενές υπάρχει κτίριο, στο οποίο (υποθέτω) θα υπήρχανε μηχανήματα που θα ρυθμίζανε τη μεταφορά τού νερού από το ρέμα στις δεξαμενές μέσω σωληνώσεων.             
Ο Νερόμυλος κατασκευάστηκε το 1876: Στο νοτιοδυτικό τοίχο τού Πύργου, προς το ρέμα Βαλανάρη, αναγράφεται σε πέντε επιγραφές, σχηματισμένες από τούβλα ενσωματωμένα στον πέτρινο τοίχο τού Πύργου και τοποθετημένες σε τέσσερα επίπεδα:
ΜΙΛΟΣ
ΤΟΥ
ΝΔ - ΗΠ
1876

Η προσέγγιση στον Πύργο γίνεται είτε από δυτικά τού τοίχους, αλλά αρκετά δύσκολα λόγω των αναβαθμίδων στην πλαγιά και της πυκνής χαμηλής ακανθώδους βλάστησης είτε από ανατολικά τού τοίχους μέσω μονοπατιού που, αν κρίνουμε από τα διάσπαρτα τμήματα σκουριασμένων συρματοπλεγμάτων, πιθανόν περνά και από ιδιόκτητους χώρους.
Πάντως οι εγκαταλελειμμένοι χώροι νότια / νοτιοδυτικά τού Πύργου είναι απροσπέλαστοι από τη βλάστηση. Αυτό δεν επέτρεψε τη λήψη κοντινών φωτογραφιών προς το μέρος αυτό τού Πύργου και τις επιγραφές.  


















Δεν υπάρχουν σχόλια: