15 Ιουνίου 2020

[στο ακρωτήρι Τούρλας στη Σαλαμίνα, 13.06.2020]

Στο παρόν παρουσιάζουμε εικόνες από το εγκαταλελειμμένο λατομείο, στο ακρωτήρι Τούρλας, νοτιοανατολικά τού όρους Βίγλα και νότια τού οικισμού Σελήνια, στη Σαλαμίνα.
Το συγκεκριμένο λατομείο λειτούργησε από το 1985 μέχρι τις αρχές τής δεκαετίας του 1990 και τροφοδότησε με αδρανή υλικά τα έργα που γινόντουσαν τότε στον ΟΛΠ. Ο χώρος που λατομήθηκε, με βάση την κοινή υπ’ αρ. ΒΣ2/1/77/Φ.41/Π ΚΥΑ/1985 απόφαση των Υπουργείων «Δημοσίων Έργων» και «Ενέργειας & Φυσικών Πόρων», προέβλεπε να καλύψει 170 στρέμματα, χρονική διάρκεια ισχύος τής άδειας λειτουργίας του πέντε χρόνια και αποκατάσταση τού τοπίου με ευθύνη τού ΟΛΠ. Αυτό πάντως που είναι σίγουρο σήμερα είναι πως πρόκειται για μια πολύ άσχημη εικόνα στην ανατολική πλευρά τής Σαλαμίνας. 
Οι φωτογραφίες που ακολουθούν (εδώ ολόκληρο το αφιέρωμα) είναι από την επίσκεψή μας στο χώρο, το πρωινό τής 13ης Ιούνη 2020. 
Η διαδρομή μας, το πεζή μέρος της, ξεκίνησε από το Πανόραμα Σεληνίων, δίπλα στο εκκλησάκι τής Αγ. Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, και ακολούθησε το δρόμο, δασικό χωματόδρομο σήμερα, προς το λατομείο, μήκους 2 περίπου χλμ. (βλέπε το χάρτη από τη wikimapia), 





















ο οποίος περνά κοντά από ένα λόφο, τον ανατολικότερο τού όρους Βίγλα, που δεσπόζει των Σεληνίων, με εξαιρετική θέα. 



















Στον υπόψη λόφο φτάσαμε κάνοντας μια μικρή παράκαμψη. Από εκεί συνεχίσαμε περνώντας τη ρεματιά, που χωρίζει το ακρωτήρι Τούρλας από τα Σελήνια, και φτάσαμε στο χώρο τού λατομείου. Οι εικόνες που ακολουθούν είναι από το χώρο αυτό, στον οποίο βρίσκεται μικρό εκκλησάκι τού Αγ. Γεωργίου ...
























... ενώ, στο τέλος, παρουσιάζουμε εικόνες από τα πλοία, τα περισσότερα σε κατάσταση αρόδου, όπως φαίνονται από το χώρο τού λατομείου και το δρόμο στη ρεματιά.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: