23 Ιουλίου 2020

[στην Ακρόπολη των αρχαίων Κλεωνών, 20.07.2020]

Οι Αρχαίες Κλεωνές είναι ένα χωριό ανατολικά τού όρους Φωκάς ή Φουκάς ή Σελινούντιο ή Απέσας (αρχ.), το οποίο βρίσκεται στην περιοχή όπου ήταν χτισμένη η ομώνυμη αρχαία πόλη (σ.σ. η πόλη Κλεωνές, η οποία πήρε το όνομά της από την κόρη τού Aσωπού ή του Πέλοπα, την Κλεώνη). Στην υπόψη περιοχή η κατοίκηση ανάγεται στους νεολιθικούς τουλάχιστον χρόνους. Η πόλη Κλεωνές ήταν η κυρίαρχη πόλη στην περιοχή μέχρι τα μέσα του 5ου π.Χ. αι. και επόπτευε τους αγώνες που γινόντουσαν στη Νεμέα.
 
Νότια τού αρχαίου Ναού προς τιμή τού Ηρακλή, πάνω και περιμετρικά σε λόφο βρισκόταν η αρχαία πόλη με την Ακρόπολής της. Σήμερα όλη η περιοχή είναι γεμάτη κτήματα (με σταφύλια) και ελαιόδεντρα. Στο παρόν παρουσιάζουμε εικόνες από τέσσερα σημεία, πάνω στο λόφο με την Ακρόπολη των Κλεωνών, στα οποία σώζονται λιγοστά ερείπιά της
(οι θέσεις τους σημειώνονται στο χάρτη που ακολουθεί, από τη wikimapia



















). 
Τα εν λόγω ερείπια βρίσκονται σήμερα μέσα σε πυκνή χαμηλή βλάστηση, χωρίς καμία πινακίδα. Δεν υπάρχει δρόμος (εκτός από έναν χωματόδρομο προς τη νοτιότερη θέση, που όμως έχει καλυφθεί από χόρτα, από τη μη χρήση του) και βρεθήκαμε σε αυτά με τη βοήθεια διαδικτυακού χάρτη ουσιαστικά περνώντας μέσ’ από χωράφια, κτήματα ή με ελιές, και εγκαταλελειμμένες πρώην καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Στο χάρτη σημειώνεται και η διαδρομή (περίπου) που ακολουθήσαμε από το σημείο που αφήσαμε το αυτοκίνητο στην επαρχιακή οδό Σπαθοβουνίου – Αρχαίων Κλεωνών.

(1)



















(2)


























(3)
























(4)


























Εδώ ολόκληρο το φωτογραφικό αφιέρωμα σε μορφή pdf.

Δεν υπάρχουν σχόλια: