25 Οκτωβρίου 2020

[στο αρχαίο Φρούριο, στην κορυφή τού λόφου, στη θέση Πλακωτό Μαγούλας, 22.10.2020]

Ακολουθώντας το δρόμο από τη Μαγούλα προς τα Δερβενοχώρια, στα 4,9 χλμ από το Θριάσιο Νοσοκομείο, στην κορυφή τού λόφου που βρίσκεται αριστερά όπως προχωράμε, στη θέση Πλακωτό Μαγούλας, υπάρχουν ερείπια αρχαίου Φρουρίου με κυκλικό Πύργο στο εσωτερικό του (πιθανόν να λειτουργούσε και ως φρυκτωρία) στο βόρειο μέρος του, το οποίο κατασκευάστηκε για να ελέγχει την αρχαία οδό στο σημείο αυτό από την Ελευσίνα προς τη Βοιωτία. 
Το Φρούριο, το οποίο περιβάλλεται από τείχος 120 περίπου μ. περιμέτρου, βρίσκεται στα 230 περίπου μ. υψόμετρο και η άνοδος στο λόφο είναι σχετικά εύκολη. Εξωτερικά περιβάλλεται από άλλο τείχος περιμέτρου 285-290 περίπου μ.
Να σημειώσουμε ότι ο δρόμος που εποπτεύει κινείται παράλληλα στο ρέμα Αγ. Βλασίου, το οποίο αφού συμβάλει με άλλα ρέματα, από το όρη Πατέρας και Πάρνηθα, καταλήγει στον κόλπο τής Ελευσίνας στο ύψος της Χαλυβουργικής.
Λίγο βορειότερα, στην απέναντι πλευρά τού ρέματος, στη θέση Κοκορέμι υπάρχει αρχαίος Πύργος, πολύ καλά διατηρημένος, με τη βοήθεια τού οποίου το έργο τού ελέγχου της αρχαίας οδού θα γινόταν ευκολότερα. Η επίσκεψη στον Πύργο αυτό παρουσιάζει κάποια δυσκολία (ευελπιστούμε κάποια στιγμή να τον επισκεφτούμε και παρουσιάσουμε στο παρόν) μιας και στο λόφο Κοκορέμι υπάρχουν εγκαταστάσεις τής ΕΥΔΑΠ και Στρατόπεδο.  



















































Δεν υπάρχουν σχόλια: