05 Νοεμβρίου 2020

[στο Σπήλαιο των Ανταρτών, στη Βούλα, 04.11.2020]


Το Σπήλαιο των «Ανταρτών», στη Βούλα Αττικής, βρίσκεται στη θέση 37°51'26’’N 23°47'18’’E, 85 περίπου μ. νότια τού βάραθρου «Θερμό», στο χαμηλότερο υψομετρικά σημείο μιας χαμηλού ύψους ορθοπλαγιάς, σχήματος αμβλείας γωνίας. Βρίσκεται στη βόρεια πλαγιά τού ανατολικότερου από τα δυο ρέματα, τα οποία περνάνε μέσ’ από το Πανόραμα τής Βούλας, κοντά στην κοίτη του. Το συγκεκριμένο ρέμα, μες στον αστικό ιστό, κινείται μεταξύ των οδών Σμόλικα και Υμηττού-Θεσπιέων ενώ η προσέγγιση τού Σπηλαίου των «Ανταρτών» μπορεί να γίνει βορειότερα, από την οδό Διστόμου, στο σημείο που τελειώνουν τα σπίτια, δεξιά όπως ανεβαίνεις και ξεκινά δασικός δρόμος, ο οποίος καταλήγει στις εγκαταστάσεις τής ΥΠΑ (στον Κρεμασμένο Λαγό).
Αρχικά κατεβήκαμε προς την ορθοπλαγιά και σύντομα κινηθήκαμε στη βάση της, νότια και ανατολικά. Δεν υπάρχει μονοπάτι και η σύντομη διαδρομή γίνεται σε πλαγιά με έντονη κλίση και όχι σίγουρα πατήματα (η χρήση ορειβατικού μπαστουνιού απαραίτητη).
Το Σπήλαιο των «Ανταρτών» χρησιμοποιήθηκε από τους αντάρτες τού ΕΛΑΣ κατά τον εμφύλιο πόλεμο (1944-1949) και έτσι πήρε και το όνομά του. Στο εσωτερικό του είναι εμφανείς οι διαμορφώσεις που αποσκοπούσανε στη διευκόλυνση τής διαμονής των ανταρτών ενώ η δεύτερη είσοδος, αριστερά στην δεύτερη εικόνα, είναι τεχνητή για να χρησιμοποιούνταν ως πολεμίστρα. Το Σπήλαιο έχει διάκοσμο αλλά δυστυχώς δυο σταλακτίτες του έχουνε κοπεί ενώ σε πολλούς μικρότερους έχουν κοπεί οι άκρες τους.













Φεύγοντας κινηθήκαμε προς το ρέμα. Στην απέναντι μεριά, λίγα μέτρα από το Σπήλαιο, κάτω από ένα βραχοσκεπές, διακρίνονται ίχνη πρόχειρης εγκατάστασης από ξερολιθιά. Ίσως να σχετίζεται με τη λειτουργία τού Σπηλαίου ως καταφύγιο.


Κινηθήκαμε ανάντη στο ρέμα και λίγα μέτρα μετά συναντήσαμε, στην κοίτη, έναν κάθετο βράχο περί τα 2 μ. ύψος. Περνώντας τον (είχε άνετα πατήματα) στραφήκαμε προς τη βόρεια πλαγιά τού ρέματος, δίπλα στα όρια των εγκαταστάσεων τής ΥΠΑ. Από εκεί η επιστροφή ήταν εύκολη και η διαδρομή αυτή προτείνεται για όποιον επιθυμεί να προσεγγίσει το Σπήλαιο των «Ανταρτών». 


Δεν υπάρχουν σχόλια: