15 Ιανουαρίου 2021

[στα Σχισμένα Βράχια, στο Αιγάλεω όρος, 13.01.2021]

Στο παρόν παρουσιάζουμε εικόνες από τα Σπασμένα Βράχια, που βρίσκονται στις βόρειες πλαγιές τού όρους Αιγάλεω, στη θέση 38°00'15''N 23°37'52''E, κοντά στα δυτικά όρια τού περιφραγμένου τμήματος τού Βοτανικού Κήπου του Διομήδη, μεταξύ των δυο βασικών δασικών χωματόδρομων, οι οποίοι διατρέχουνε τις βόρειες και τις δυτικές πλαγιές τού όρους Αιγάλεω. Η προσέγγιση γίνεται αφενός εύκολα (παρ' ότι δεν υπάρχει μονοπάτι) από τον νοτιότερο και σε ψηλότερο υψόμετρο δασικό χωματόδρομο, μετά από σύντομη πορεία 260 μ. βόρεια-βορειοδυτικά μετά την περιοχή με τις κυψέλες και με αρκετή δυσκολία από τον άλλο.
Οι τέσσερις πρώτες από τις φωτογραφίες που ακολουθούν από τη βάση των βράχων, στο ανατολικό άκρο των Σχισμένων Βράχων, και οι υπόλοιπες (πλην της τελευταίας που λήφθηκε από δυτικά, από το δασικό χωματόδρομο) από το πάνω μέρος τους.

Στο βιβλίο τού Τάσου Λύτρα: «Τα Σπήλαια του Όρους Αιγάλεω – Κορυδαλλός – Ποικίλο», διαβάζουμε: Βρίσκονται πλησίον της νοτιοδυτικής γωνίας της περίφραξης του βοτανικού κήπου Διομήδους, σε απόσταση 330 μέτρων από κλειστή στροφή του εκεί δασικού δρόμου, σε υψόμετρο 280 μέτρων περίπου. Ανατολικά τους απολήγει παλαιά διάνοιξη για την εγκατάσταση πυλώνα. Πρόκειται για βραχώδες σύμπλεγμα με εντυπωσιακές βαθιές σχισμές και κατακερματισμούς. Δύο από τις σχισμές αυτές είναι αρκετά ευρύχωρες ώστε να δημιουργούν φυσικούς διαδρόμους τύπου Κάνυον. Κάποιες άλλες σχισμές, στην ίδια θέση, φέρουν ίχνη πρόσφατης χρήσης ως καταλύματα. Σε κάποιο σημείο υπάρχει διάκλαση φραγμένη με βράχια που πιθανά καλύπτουν την είσοδο σπηλαίου.














    

Δεν υπάρχουν σχόλια: