06 Ιουλίου 2021

[στη διαδρομή: Φυλή – αρχαία οχυρωματικά έργα στο ρέμα Κελάδωνας, 29.06.2021]

Στο παρόν παρουσιάζουμε εικόνες από τα λιγοστά ερείπια των οχυρωματικών έργων, μέρος των οποίων ήταν και Πύργος / Φρυκτωρία, σε μια προεξοχή βράχου κοντά στην έξοδο τού ρέματος Κελάνωνας στο Θριάσιο Πεδίο. Βέβαια αν κάποιος επιθυμεί να δει μόνο το χώρο με την αρχαία οχύρωση θα πρέπει να ακολουθήσει τους δασικούς χωματόδρομους, οι οποίοι ξεκινούν από τις τελευταίες εγκαταστάσεις αποθηκών στο Θριάσιο Πεδίο, στο τέλος της οδού Αγίας Σοφίας, στο ύψος τής εξόδου τού ρέματος Κελάδωνας προς το Θριάσιο Πεδίο, αλλά εκτιμώ ότι η διαδρομή από τη Φυλή (σημειώνεται στο χάρτη από τη wikimapia που προηγείται των εικόνων) είναι κάτι που δεν πρέπει να το χάσει.
























Αρχικά ακολουθήσαμε το ρέμα τής Γιαννούλας, κατάντη από τη Φυλή, 


















μέχρι το Διπόταμα όπου στραφήκαμε προς το δασικό χωματόδρομο / μονοπάτι δίπλα στην κοίτη τού ρέματος τής Θοδώρας. 


















Φτάνοντας στο σημείο με την πινακίδα τής εικόνας (μέχρις εδώ τη διαδρομή την είχαμε ακολουθήσει και όταν είχαμε ακολουθήσει το μονοπάτι στη ρεματιά τής Θοδώρας μέχρι το αρχαίο Φρούριο τής Φυλής) ...























... στραφήκαμε νότια στο δασικό χωματόδρομο που κινείται παράλληλα αλλά αρκετά ψηλότερα από την κοίτη τού ρέματος Κελάδωνας, σε μια υπέροχη διαδρομή (σημ. οι κόκκινοι κύκλοι σε δύο από τις επόμενες φωτογραφίες δείχνουν την περιοχή όπου βρίσκονται τα ερείπια των αρχαίων οχυρωματικών έργων στο ρέμα Κελάδωνας.








Στο σημείο τής επόμενης εικόνας (στην οποία στο βάθος διακρίνονται το Θριάσιο Πεδίο, το στενό τής Σαλαμίνας και η νήσος Σαλαμίνα), για να κόψουμε δρόμο – εναλλακτικά θα έπρεπε να ακολουθήσουμε το δασικό χωματόδρομο μέχρι την έξοδο του στο Θριάσιο Πεδίο και να ακολουθήσουμε προς τα πίσω τον άλλο δασικό χωματόδρομο, ο οποίος κινείται στην ανατολική πλευρά, την άλλη από αυτή που κατεβήκαμε, του ρέματος Κελάδωνας – κατεβήκαμε το με έντονη κλίση ρυάκι / μονοπάτι (με υψομετρική διαφορά 70 μ., κλίση >35% και εκτεθειμένο στο ηλιακό φως, κάτι που το καλοκαίρι ταλαιπωρεί αρκετά).



















Περνώντας απέναντι, στην ανατολική πλευρά τού ρέματος Κελάδωνας, κινηθήκαμε ανατολικά ...



















και σύντομα φτάσαμε στο χώρο των αρχαίων οχυρωματικών έργων.






















Επιστρέψαμε ακολουθώντας την ίδια διαδρομή, με το μονοπάτι δίπλα στο ρέμα Γιαννούλας και τα πλατάνια να προσφέρουν απλόχερα τη δροσιά τους!             


Δεν υπάρχουν σχόλια: