26 Δεκεμβρίου 2021

[στην κορυφή τού λόφου Καληγιάννη, στο όρος Αγριλίκι, 26.12.2021]

Στο παρόν παρουσιάζουμε εικόνες από την κορυφή τού λόφου Καληγιάννη, που βρίσκεται στο νοτιότερο μέρος τού όρους Αγριλίκι. Η κυκλική διαδρομή που ακολουθήσαμε, έχει σημειωθεί στο χάρτη από τη wikimapia που προηγείται των εικόνων, αρχικά ακολούθησε το δασικό χωματόδρομο, ο οποίος ξεκινά δίπλα από χώρο στάθμευσης απορριμματοφόρων μέχρι ένα κλειστό του πέταλο όπου υπάρχει δεξαμενή νερού πυρόσβεσης.
























Οι εικόνες που προηγούνται από το δασικό χωματόδρομο προς τα ανατολικά όπου ξεχωρίζει:

Στην πρώτη ο λόφος Καληγιάννη αριστερά και το Μικρό Αγριλίκι δεξιά και
















Στη δεύτερη ο λόφος Καληγιάννη.  
















Από εκεί κινηθήκαμε εκτός μονοπατιού ανεβαίνοντας την κακοτράχαλη πλαγιά από βόρεια / βορειοδυτικά (στην πρώτη εικόνα στο βάθος η κορυφή τού όρους Αγριλίκι ενώ στην τρίτη έχει σημειωθεί η θέση ενός σταυρού που βρίσκεται κοντά στην κορυφή).




















Φτάνοντας στην κορυφή τού λόφου Καληγιάννη, στα 489 μ. υψόμετρο, διαπιστώνουμε μια εξαιρετική θέα προς όλες τις κατευθύνσεις:

- (βόρεια) την κορυφή τού όρους Αγριλίκι.

















- (δυτικά και βορειοδυτικά) από αριστερά προς τα δεξιά (στην πρώτη): το Διονυσοβούνι με το λατομείο μαρμάρου, την Πάρνηθα (με τη χιονισμένη κορυφή) και το όρος Σκάρπα. Στην πρώτη επίσης να σημειώσουμε ότι σε πρώτο πλάνο διακρίνεται ο δασικός χωματόδρομος που πήραμε αρχικά, στις ανατολικές παρυφές τού λόφου Πετρωτή, του όρους Αγριλίκι. 




















- (νότια) το Μικρό Αγριλίκι (δεξιά στην πρώτη εικόνα) και την Πεντέλη.
















Το Μικρό Αγριλίκι με τη δολίνη.

















Η Μεγάλη Μαυρηνόρα.
















Η κορυφή τής Πεντέλης.
















- (ανατολικά) η Νέα Μάκρη, ο όρμος τού Μαραθώνα και η χερσόνησος Κυνόσουρα.


















Τέλος να σημειώσουμε ότι επιστρέφοντας κινηθήκαμε σε ένα υποτυπώδες, κατά τόπους πνιγμένο στη χαμηλή πουρναρώδη βλάστηση, μονοπάτι καθώς επιχειρήσαμε να προσεγγίσουμε τη βραχώδη απόληξη (διακρίνεται στην πρώτη από τις εικόνες που ακολουθούν). 






Δεν υπάρχουν σχόλια: