14 Ιουνίου 2022

[στην Πάρνηθα, 13.06.2022 - μέρος 1]

Στο παρόν παρουσιάζουμε λίγες εικόνες από τη διαδρομή που ακολουθήσαμε, στην Πάρνηθα, από την Πηγή Φυλής μέχρι την κορυφή τού Βουνού Φυλής το πρωινό τής 13ης Ιούνη 2022. Μελλοντικά θα επανέλθουμε αφού το σημείο προσφέρεται για εξαιρετικές μακρινές λήψεις αλλά ο καιρός δεν επέτρεπε το υπόψη πρωινό.
Η διαδρομή έχει σημειωθεί στο χάρτη από τη wikimapia που προηγείται των εικόνων ενώ στην επιστροφή κάναμε μια παράκαμψη για να πάρουμε ένα ωραίο μονοπάτι μες στο πευκοδάσος.



Στην επόμενη, μες στο πευκοδάσος, τρία (από τα πολλά διάσπαρτα) μικρά έλατα. Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι τα έλατα για να αναπτυχθούν, από τους σπόρους τους, θα πρέπει να βρίσκονται υπό σκιά, άρα μες σε δάσος όπου θα κυριαρχούν άλλα ψηλά δέντρα. Μόνον έτσι σιγά σιγά καθώς θα μεγαλώσουν θα δημιουργήσουν ελατοδάσος. Αυτό βεβαίως εξηγεί γιατί, στα μέρη που έκαψε η φωτιά στην Πάρνηθα το 2007, το μεν πευκοδάσος αναγεννιέται ενώ εκεί που υπήρχαν έλατα όχι και το τοπίο παραμένει άδεντρο. Έτσι βέβαια χαθήκανε και τα έλατα και σε άλλα βουνά, όπως στο όρος Πατέρας στην αττική όταν κάηκε ολόκληρο το 1985. Κατόπιν το πευκοδάσος αναγεννήθηκε και μάλιστα το κάλυψε ολόκληρο. Κάηκε όμως πάλι, δυστυχώς στο μεγαλύτερο μέρος του, το 2021.         
























 

Δεν υπάρχουν σχόλια: