04 Αυγούστου 2023

[στο Ξεροκαστέλι Βασιλικών, 30.07.2023]

Στο παρόν παρουσιάζονται εικόνες από την πεπλατυσμένη κορυφή, εμβαδού 5 περίπου στρεμμάτων, λόφου (που μέχρι το 1920 ονομαζόταν «Βασιλικά» και στο μεσαίωνα «Βασιλικό» ή «Βασιλικάτα»), ο οποίος δεσπόζει από νοτιοδυτικά τής Ι.Μ. Αγ. Στεφάνου, η οποία βρίσκεται δυτικά / νοτιοδυτικά, περί τα 7,7 χλμ. από το Κιάτο.
Πέρα από την όμορφη, εξαιρετική προς ορισμένες διευθύνσεις, θέα, το ενδιαφέρον με τη συγκεκριμένη κορυφή είναι πως, σύμφωνα με τον καστρολόγο, υπήρχε φράγκικο κάστρο, το οποίο χτίστηκε το 1340 μ.Χ. επί Νικόλαου Ατσαγιόλι ή Ατζαγιόλι (Niccolò Acciaiuoli), τότε βάιλου τού Πριγκιπάτου Πελοποννήσου.
Από το υπόψη κάστρο ελάχιστα διάσπαρτα ίχνη του βρίσκονται σήμερα στην κορυφή τού λόφου.
Στον καστρολόγο σημειώνεται ότι η πρόσβαση είναι αρκετά δύσκολη. Η διαδρομή πάντως την οποία ακολούθησα, και έχω σημειώσει στο χάρτη από τη wikimapia



















, δεν παρουσιάζει κάποια ιδιαίτερη δυσκολία. Ξεκίνησα πεζή από το τέλος τού ασφαλτόδρομου, μπρος στην Ι.Μ. Αγ. Στεφάνου, και ακολούθησα το χωματόδρομο μέχρι τα νοτιοδυτικά τού λόφου από όπου πήρα το αρκετά ανηφορικό μονοπάτι, προς τα βορειοανατολικά, το οποίο περνά μέσ’ από ελαιοχώραφα, είναι αρκετά ευδιάκριτο και αναβαίνει στην πεπλατυσμένη κορυφή. Να σημειώσω ότι μεγάλο μέρος της είναι φραγμένο με συρματόπλεγμα, το οποίο σε κάποια σημεία του είναι πεσμένο.

Ακολουθούν εικόνες από την όμορφη διαδρομή και την πεπλατυσμένη κορυφή.


















Δεν υπάρχουν σχόλια: