Στο παρόν παρουσιάζονται λίγες εικόνες από την περιοχή Ντράσιζα (αρβανίτικο τοπωνύμιο που σημαίνει βρύση), στην Πάρνηθα, η οποία βρίσκεται βόρεια τού «Πλατιού Βουνού»* ενώ από εκεί ξεκινάει και η ρεματιά «Γκούρα», προέκταση τής οποίας είναι ο ποταμός «Κελάδωνας».
Η διαδρομή την οποία ακολούθησα ξεκίνησε από την περιοχή «Παλαιοχώρι», με τα φυτώρια, από το σημείο που δεν επιτρέπεται η περαιτέρω κίνηση οχημάτων, και έχει σημειωθεί στο χάρτη από τη wikimapia:
Εικόνες από την υπόψη διαδρομή, μέχρι του σημείου που ο δασικός χωματόδρομος, στις βόρειες παρυφές τού «Πλατιού Βουνού», διακλαδίζεται σε έναν που πηγαίνει προς την πηγή «Γκούρα» και έναν που ανεβαίνει προς «Ντράσιζα» (περαιτέρω ως μονοπάτι πλέον συνεχίζει προς «Λοιμικό» κ.λπ), έχουνε παρουσιαστεί στο παρόν ιστολόγιο.
Η περιοχή «Ντράσιζα» βρίσκεται δυτικά / βορειοδυτικά τής κορυφή «Μαύρη», η οποία κορυφή διακρίνεται στις επόμενες δύο εικόνες από τα ανατολικά:
Ακολουθούν εικόνες από τη διαδρομή μετά την υπόψη διασταύρωση προς «Ντράσιζα»:
Από την κορυφή «Μαύρη»:
Από την περιοχή τής «Ντράσιζας» με τις λακκούβες (πρόκειται για 3-4 διαδοχικά καρστικά ρηχά βυθίσματα): τις «Λούτσες Ρόγας»:
Από το κατεστραμμένο πυροφυλάκιο Ντράσιζας»:
Και από έναν ερειπωμένο οικισμό / στάνες, ο οποίος αποτελούνταν από 15 περίπου χτίσματα. Ο εν λόγω οικισμός, σκηνιτών Σαρακατσάνων κτηνοτρόφων, σύμφωνα με το βιβλίο «Πάρνηθα», του Νίκου Νέζη, βρίσκεται σε μια περιοχή με αρκετές πηγές τριγύρω (εξ ου και το όνομα, «Ντράσιζα», τής περιοχής).
Επέστρεψα μέσω του ίδιου δρόμου, με μόνη διαφοροποίηση ότι δεν ανέβηκα στην κορυφή «Μαύρης», αλλά φεύγοντας από τις «Λούτσες Ρόγας» ακολούθησα το δασικό χωματόδρομο.
*Link για το «Πλατύ Βουνό»:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου