27 Δεκεμβρίου 2022

[στην Πάρνηθα, 26.12.2022]

Στο παρόν παρουσιάζονται εικόνες από την κυκλική διαδρομή, την οποία ακολούθησα το πρωινό τής 26ης Δεκέμβρη 2022, στην Πάρνηθα, με αφετηρία και κατάληξη την περιοχή Παλαιοχώρι (ή Παλιοχώρι). Η διαδρομή έχει σημειωθεί στο χάρτη από τη wikimapia:


Αρχικά κινήθηκα στον ασφαλτόδρομο (στον οποίο δεν επιτρέπεται η κίνηση οχημάτων), προς το διάσελο «Πανός».

Λίγο μετά την πηγή «Βιλιάνι» ανέβηκα τον πρώην δασικό χωματόδρομο (σήμερα μονοπάτι λόγω μη συντήρησής του μετά τη λαίλαπα τού 2007) προς την κορυφή τού ορεινού όγκου «Κούκος». Δίπλα στην κορυφή του υπάρχει μια δολίνη [βλέπε τη δεύτερη εικόνα που ακολουθεί (σ.σ. η α/μ δεν υπολογίζεται στην αρίθμηση διότι είναι η ίδια με την προηγούμενη, με σημειώσεις για τόπους)]. 























Κατόπιν επέστρεψα κάτω στον ασφαλτόδρομο και συνέχισα βόρεια.

Στην επόμενη το διάσελο «Πανός» από πάνω και ανατολικά. Στο βάθος το «Πλατύ Βουνό».


















Λίγο μετά άφησα τον ασφαλτόδρομο παίρνοντας το μονοπάτι προς την πηγή «Σκίπιζα».


















Μετά από λίγο συνάντησα την πηγή «Πλατάνα»:





















Οι εικόνες που ακολουθούνε λήφθηκαν από το σημείο που το μονοπάτι βγαίνει από την καμένη έκταση και μπαίνει στο ελατοδάσος. Η θέα υπέροχη. Στο βάθος, μεταξύ άλλων, διακρίνονται αφενός (στη φωτογραφία) η Χαλκίδα και η βόρεια Εύβοια αφετέρου (στο video) ο ορεινός όγκος τής «Κυράς» με το πυροφυλάκιο, το «Πλατύ Βουνό», το αιολικό Πάρκο Πάρνηθας, ο Κιθαιρώνας, η Ριτσώνα, η Χαλκίδα και η βόρεια Εύβοια.



















---























Στην επόμενη μια πηγή με ένα γουρουνόλακκο.


















Ακολουθούν εικόνες από την πηγή «Σκίπιζα»:




















Κατόπιν συνέχισα στο μονοπάτι που κατεβαίνει προς την περιοχή «Παλαιοχώρι», το μεγαλύτερο μέρος τού οποίου διασχίζει καμένη, από το 2007, έκταση. Σημαίνεται με κούκους και κίτρινα σημεία.







Δεν υπάρχουν σχόλια: