02 Μαΐου 2023

[στο Σπήλαιο τού Πλατιού Βουνού, στην Πάρνηθα, 29.04.2023]

Στο παρόν παρουσιάζονται εικόνες από το όμορφο Σπήλαιο τού Πλατιού Βουνού, το οποίο βρίσκεται στα 950 περίπου μ. υψόμετρο, στο βορειοδυτικό μέρος τού Πλατιού Βουνού, στη θέση 38°09’58’’N 23°40’30’’E, σε σημείο σχετικά δυσπρόσιτο.
Για να προσεγγίσουμε το χώρο τού σπηλαίου ακολουθήσαμε τη διαδρομή, από την περιοχή «Παλιοχώρι» μέχρι τις «Ξερόλακες», στο Πλατύ Βουνό, την οποία είχαμε ακολουθήσει και  στις 21 Γενάρη 2023.
Από εκεί κινηθήκαμε εκτός μονοπατιού, σε βατό πετρώδες πεδίο, κατά μήκος περασμάτων ελαφιών• μάλιστα στην επιστροφή, ακολουθήσαμε ένα ευδιάκριτο μονοπάτι ελαφιών, στη χωμάτινη κοίτη, με βατή χαμηλή βλάστηση, αβαθούς, με ομαλές κλίσεις των όχθων, ρεματιάς, λίγο νοτιότερα από τη διαδρομή που πήγαμε.
Το Σπήλαιο βρίσκεται στη στενή βάση χαμηλής ορθοπλαγιάς, όπου τελειώνει η αρκετά ομαλή περιοχή, στο βορειοδυτικό πάνω μέρος τού Πλατιού Βουνού. Φτάνοντας από πάνω του, από νότια, το κατέβασμα απαιτούσε ιδιαίτερη προσοχή αφού το παλιό μονοπάτι / πέρασμα έχει ουσιαστικά σβήσει και η περιοχή είναι κακοτράχαλη. Το Σπήλαιο έχει μεγάλη είσοδο (15 μ. πλάτος και 10 μ. μέγιστο ύψος) και 20 μ. βάθος, υποτυπώδη διάκοσμο και πολλές ενεργές σταγονορροές, οι οποίες δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες ανάπτυξης και συντήρησης χαμηλής ποώδους βλάστησης στο δάπεδό της. Η θέα προς τα δυτικά από πάνω και από μπροστά στην είσοδο τού Σπηλαίου είναι εξαιρετική. Μεταξύ άλλων, καιρού επιτρέποντος όπως το πρωινό τής 29ης Απρίλη 2023, διακρίνονται η νήσος Σαλαμίνα, το Θριάσιο πεδίο, το Άρμα, το Βουνό Φυλής, η Λέντριζα, η Ράχη Καραμανλή, το Αιολικό Πάρκο Πάρνηθας, το οροπέδιο Σκούρτα και στο βάθος οι ορεινοί όγκοι των ορών: Πατέρας, Πάστρα, Κιθαιρώνας, Ζήρεια (Κορινθίας), η κορυφή Παλιοβούνα τού Ελικώνα, Παρνασσός κ.λπ.   

Η διαδρομή που ακολουθήσαμε έχει σημειωθεί στο χάρτη από τη wikimapia:


Ακολουθούν εικόνες από:

-την περιοχή «Ξερόλακες»:





















-τη διαδρομή προς τα δυτικά:

-το βορειοδυτικό όριο τής ομαλής περιοχής στο πάνω μέρος τού «Πλατιού Βουνού». Το Σπήλαιο τού Πλατιού Βουνού βρίσκεται από κάτω:


















-το Σπήλαιο:












  

Δεν υπάρχουν σχόλια: