05 Μαρτίου 2024

[στον Υμηττό, 03.03.2024]

Την Κυριακή 03.03.2023 ακολούθησα την Πεζοπορική Ομάδα Υμηττού στη διαδρομή στο νότιο Υμηττό (Νότιος Υμηττός – Σφηττία Οδός), η οποία μεταξύ άλλων πέρασε από την Τρύπια Σπηλιά(1), το Μεγάλο Σπήλαιο Μαυροβουνίου(2), τη θέση, με τα ίχνη οχύρωσης, αρχαίου οχυρού και φρυκτωρίας στο διάσελο Σταυρός (1 – το πρώτο link), το Ιερό Όμβριου Δία και Προοψίου Απόλλωνα (3), τη Θρακιά Σταυρού Υμηττού και τις εισόδους των δοκιμαστικών σηράγγων (4) και την παλιά προβιομηχανική παραδοσιακή ασβεστοκάμινο στο ρέμα Πιρναρή (5).

Η διαδρομή έχει σημειωθεί στο χάρτη από τη wikimapia και είχε αφετηρία και επιστροφή το χώρο των γηπέδων Τερψιθέας:

























Θα πρέπει να σημειωθεί πως, λόγω των συρματοπλεγμάτων, τα οποία μπήκανε πρόσφατα γύρω από τις εγκαταστάσεις τής Πολεμικής Αεροπορίας, κατά την επιστροφή, λίγες δεκάδες μέτρα μετά την προβιομηχανική ασβεστοκάμινο, ο πεζοπόρος έχει δύο επιλογές:
Είτε να συνεχίσει, στη Σφηττία οδό / ρέμα Πιρναρή, μέχρι την είσοδο των συρματοπλεγμάτων και να κινηθεί δεξιά (βόρεια) στο μονοπάτι που πάει δυτικά προς την ταβέρνα Μαντρί ή βορειοανατολικά για να ανέβει προς τα αναρριχητικά πεδία «Λελάκι» και «Βραχόκηπος» (6)          
Είτε στη διαδρομή την οποία ακολουθήσαμε γιατί βγάζει κατευθείαν στο χώρο των γηπέδων Τερψιθέας. Λίγες δεκάδες μέτρα μετά την παλιά προβιομηχανική παραδοσιακή ασβεστοκάμινο, στα αριστερά (νότια) όπως κατεβαίνουμε, ξεκινά μονοπάτι το οποίο κινείται ψηλότερα και σχεδόν παράλληλα στην κοίτη. Το μονοπάτι βγαίνει στα συρματοπλέγματα. Εκεί συνεχίζει νότια, ανηφορικά, ακριβώς δίπλα τους και σύντομα βορειοδυτικά, κατηφορικά μέχρι την κοίτη (που έχει διαμορφωθεί σε χωματόδρομο) ενός πεπλατυσμένου ρέματος, που κατεβαίνει από τα Τρία Δάκτυλα. Εκεί, μέσα στο χώρο τού στρατιωτικών εγκαταστάσεων (επιτρέπεται να περάσει κάποιος, αλλά η πολεμική αεροπορία διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των πεζοπόρων) συνεχίσαμε για λίγο στην κοίτη μέχρι πριν το Νέο Νεκροταφείο Γλυφάδας, όπου πήραμε το μονοπάτι που κινείται δίπλα, από νότια και ψηλότερα, στο χώρο τού νεκροταφείου, και βγαίνει στο χώρο των γηπέδων.

Εικόνες από τη διαδρομή και τα επίμαχα σημεία έχουνε παρουσιαστεί ανά καιρούς στο παρόν ιστολόγιο (βλέπε και τα link κατωτέρω). 
Ειδικότερα όμως για το χώρο τού Ι.Ν. Πρ. Ηλία και των ιερών Ομβρίου Δία και Προοψίου Απόλλωνα, είχα την εντύπωση, εξάλλου στο σημείο δεν υπάρχουνε πληροφορικές πινακίδες, ότι στον περιφραγμένο αρχαιολογικό χώρο υπήρχαν ιερά, με βωμούς, του Όμβριου Δία αλλά και του Προοψίου Απόλλωνα και πως ο Ι.Ν. Πρ. Ηλία χτίστηκε πάνω σε έδαφος που προστατευόταν από τη διάβρωση από αρχαία αναβαθμίδα μεγάλων επεξεργασμένων λίθων ή αρχαίο τείχος. Στην πραγματικότητα όμως συμβαίνει κάτι που μόνο εξαίρεση δεν αποτελεί. Ο σημερινός Ι.Ν. Πρ. Ηλία χτίστηκε στη θέση τού αρχαίου ναού Προοψίου Απόλλωνα και στον παρακείμενο περιφραγμένο αρχαιολογικό χώρο βρισκόταν ο βωμός τού Όμβριου Δία.

Στις δύο πρώτες εικόνες τα θεμέλια τού αρχαίου Ναού Προοψίου Απόλλωνα:



















Στην επόμενη, λίγα μέτρα παραδίπλα,
-αρχαία αναβαθμίδα


















και
-τετραγωνισμένος μεγάλος λίθος με διαμορφωμένο ρηχό κοίλωμα. Απλά παραπεταμένος…            


























(1) Τρύπια Σπηλιά:


(2) Μεγάλο Σπήλαιο Μαυροβουνίου:

(3) Ιερό Όμβριου Δία: 

(4) Θρακιά Σταυρού Υμηττού – είσοδοι δοκιμαστικών σηράγγων 

(5) Παλιά παραδοσιακή ασβεστικάμικος στο ρέμα Πιρναρή 

(6) Αναρριχητικά πεδία «Λελάκι» και «Βραχόκηπος»

Δεν υπάρχουν σχόλια: