11 Μαρτίου 2024

[στον Κιθαιρώνα, 10.03.2024]

Στο παρόν παρουσιάζονται εικόνες από τη διαδρομή την οποία ακολουθήσαμε το πρωινό τής 10ης Οκτώβρη 2024 σε ένα όμορφο μονοπάτι, στις καταπράσινες ανατολικές πλαγιές τού όρους Κιθαιρώνα, το οποίο ξεκινά από το χώρο τής «Βρύση Τσίας», λίγες εκατοντάδες μέτρα δυτικότερα από το οικισμένο μέρος τού χωριού Βίλια, και πηγαίνει στο ορεινό καταφύγιο «Βαγγέλης Τσάκος», του «Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Ελευσίνας» (εφεξής «Καταφύγιο»). Να σημειωθεί ότι το υπόψη μονοπάτι είναι τμήμα τού ευρωπαϊκού μονοπατιού Ο22 και από το ανωτέρω «Καταφύγιο» συνεχίζει προς την κορυφογραμμή τού όρους Κιθαιρώνας.
Η διαδρομή έχει σημειωθεί στο χάρτη από τη wikimapia:


Ακολουθούν εικόνες από τη διαδρομή:

-η «Βρύση Τσίας»:



















-το μονοπάτι αρχικά κινείται στην κοίτη ρέματος, που περνά ακριβώς δίπλα από την ανωτέρω βρύση και είναι εξαιρετικά σηματοδοτημένο:


















-όμορφη εικόνα προς το ανατολικό άκρο τής επιμήκους κορυφογραμμής τού Κιθαιρώνα. Οριακά, στο βάθος, λίγο δεξιότερα τής κορυφογραμμής, διακρίνεται το «Καταφύγιο»:


















-το μονοπάτι καθώς διασχίζει χορτολιβαδική περιοχή:























-στην απέναντι πλευρά τής ρεματιάς μια δολίνη:


















-στην επόμενη δεξαμενή νερού και ποτίστρα ζώων σε σημείο με πηγαίο νερό:


















-η επόμενη από τη δεξαμενή προς τα νότια:

















-μια αναβαθμίδα στήριξης τού δασικού χωματόδρομου, ο οποίος περνά από πάνω της:























-στην επόμενή εντυπωσιακή εικόνα προς τα ανατολικά (μεταξύ άλλων διακρίνονται στο βάθος το ανατολικό όριο τού Κιθαιρώνα: ο ορεινός όγκος «Λεστόρι» και αριστερά του, στο βάθος το όρος «Πάστρα»:
















-η επόμενη είναι μια υπέροχη άποψη τής κορυφογραμμής τού Κιθαιρώνα από ανατολικά λίγο πριν το μονοπάτι μπει στο πυκνό ελατοδάσος. Στο ξέφωτο, ψηλά στο βουνό, διακρίνεται οριακά το «Καταφύγιο»:


















-οι επόμενες στο ελατοδάσος:
























-όμορφη θέα προς τη Βοιωτία (οριακά αριστερά διακρίνονται οι ορεινοί όγκοι του Ελικώνα και του Παρνασσού):



















-πλησιάζοντας το «Καταφύγιο» (ανάποδη λήψη):


















-στον ευρύτερο χώρο τού «Καταφυγίου»:

























-στην επόμενη, στο βάθος το όρος «Πάστρα» ελαφρά συννεφιασμένο:


















-κατεβαίνοντας ακολουθήσαμε σε ορισμένα σημεία διαφορετική διαδρομή. Λίγο μετά που ξεκινήσαμε την επιστροφή, αφήσαμε το μονοπάτι, κινηθήκαμε για λίγο εκτός μονοπατιού σε σχετικά βατό τοπίο και λίγο μετά στο δασικό χωματόδρομο, που κινείται παράλληλα και λίγο πιο ψηλά από το μονοπάτι που ανεβήκαμε. Στην επόμενη διακρίνεται ο υπόψη χωματόδρομος και, από πάνω του, στο όριο τού ξάγναντου και του ελατοδάσους, οριακά ένας πεσμένος μεταλλικός μετεωρολογικός στύλος:


















-o πεσμένος μεταλλικός μετεωρολογικός στύλος (σ.σ. υποθέτω δεν θα άντεξε και πολύ. Εξάλλου την κορυφογραμμή τού Κιθαιρώνα ενίοτε την χτυπάνε θυελλώδεις άνεμοι 9 και 10 μποφόρ:
























-οι επόμενες από το υποτυπώδες μονοπάτι στην κοίτη τού ρέματος, παράλληλα στο οποίο κινείται το μονοπάτι που ανεβήκαμε, το οποίο ακολουθήσαμε κατεβαίνοντας πάνω στην πετρώδη, διαβρωμένη αλλά σχετικά βατή κοίτη:







Δεν υπάρχουν σχόλια: