16 Οκτωβρίου 2023

[στον Κιθαιρώνα, 14.10.2023]

Στο παρόν παρουσιάζονται εικόνες από μια από τις ωραιότερες πεζοπορικές διαδρομές στην Αττική, για την ακρίβεια στα σύνορα Αττικής-Βοιωτίας, στην κορυφογραμμή τού όρους Κιθαιρώνας.
H διαδρομή έχει σημειωθεί στο χάρτη από τη wikimapia:


…και ουσιαστικά γίνεται σε δύο διαφορετικής κατηγορίας μονοπάτια:
-το πρώτο, από το Ορειβατικό Καταφύγιο Κιθαιρώνα, του ΕΟΣ Ελευσίνας, «Βαγγέλης Τσάκος» και το Μνημείο πεσόντων αεροπόρων (στα 1.080 μ. υψόμετρο) μέχρι τις «Τρείς Κορυφές» Κιθαιρώνα (στα 1.358 μ. υψ.), το οποίο είναι χωμάτινο και ανηφορικό και
-το δεύτερο, από τις «Τρεις Κορυφές» μέχρι την κορυφή τού Κιθαιρώνα (στα 1.409 μ. υψ. – σ.σ. Ο Κιθαιρώνας υπολείπεται μόλις 4 μ. σε ύψος από την Πάρνηθα, η οποία το ψηλότερο βουνό τής Αττικής – κορυφή Καραβόλα 1.413 μ. Πάντως, σε κάποιους χάρτες αναφέρεται 1.409 μ. και σε άλλους 1.407 μ.. Πιθανόν να έχει συμβεί ότι και στον Υμηττό, όπου παλαιότερα αναφερόταν ότι είχε υψόμετρο 1.026 μ. ενώ μετά την κατασκευή των στρατιωτικών εγκαταστάσεων και του θόλου τής ΕΜΥ, στην κορυφή, 1.020 μ., προφανώς λόγω διαμόρφωσης τού εδάφους. Στην κορυφή τού Κιθαιρώνα από τη δεκαετία τού 1950 μέχρι το 1990 περίπου λειτουργούσε νατοϊκή βάση, από την οποία σήμερα υπάρχουνε μόνο τα ερειπωμένα κτίρια), το οποίο κινείται πάνω στην κακοτράχαλη πετρώδη κορυφογραμμή, στην οποία, μεταξύ των κορυφών, ξεχωρίζουνε τρεις βραχώδεις προεξοχές με πιο εντυπωσιακή την πιο κοντινή στην κορυφή.

Ακολουθούν εικόνες από τη διαδρομή, από:
Tη θέα προς τα ανατολικά, από τον χώρο τού Ορειβατικού Καταφύγιου Κιθαιρώνα, του ΕΟΣ Ελευσίνας, «Βαγγέλης Τσάκος»:




















Tο σημείο που ξεκινά το μονοπάτι, με το Μνημείο πεσόντων αεροπόρων:


















Tο μονοπάτι προς τις «Τρεις Κορυφές»:





















Τις «Τρεις Κορυφές»:
-η περιοχή των Τριών Κορυφών από δυτικά:


















-η κορυφογραμμή προς την κορυφή Κιθαιρώνα:


















-οι «Τρεις Κορυφές»:









































Την κορυφογραμμή προς την κορυφή τού Κιθαιρώνα:


























Την περιοχή τής Κορυφής τού Κιθαιρώνα:



















-στις δυο πρώτες από τις επόμενες το εκκλησάκι Πρ. Ηλία:












































Επιστρέψαμε μέσω του ασφαλτόδρομου.
Αξίζει να σημειώσουμε κλείνοντας ένα από τα τραγελαφικά, από όσα έχουμε ζήσει, γεγονότα στα χρόνια τού covid19. Το ανωτέρω μονοπάτι κινείται στα σύνορα Αττικής-Βοιωτίας. Άλλοτε βρίσκεται στην Αττική άλλοτε στη Βοιωτία. Το Ορειβατικό Καταφύγιο «Βαγγέλης Τσάκος» βρίσκεται στην Αττική. Το μονοπάτι, με το που ξεκινά, πέφτει βορειότερα τής κορυφογραμμής, ήτοι στη Βοιωτία. Την εποχή που, στα πλαίσια των μέτρων περιορισμού τής διασποράς τού covid19, απαγορευόταν η αλλαγή νομού, είχανε τοποθετήσει αστυνομικούς στο σημείο που ξεκινά το μονοπάτι και κόβανε πρόστιμα σε όσους πεζοπόρους ξεκινούσαν από το ανωτέρω καταφύγιο προς το μονοπάτι!

Δεν υπάρχουν σχόλια: