10 Αυγούστου 2024

[για τον πανάρχαιο μυκηναϊκό δρόμο: αρχαίες Μυκήνες – Πρόσυμνα]

Στο τελευταίο video
...από την προηγούμενη ανάρτηση, για το λόφο Εύβοια Αργολίδας, διακρινόταν η εύφορη πεδιάδα (εφεξής πεδιάδα), μεταξύ δυτικά τού χωριού Πρόσυμνα, νότια τού ορεινού όγκου Ψηλή Ράχη (η οποία αποτελεί τη συνέχεια προς τα νότια τής οροσειράς Νυφίτσα), νοτιοανατολικά τού λόφου Αγιολιάς, ανατολικά τού λόφου Σάρα, βορειοανατολικά και βόρεια τού λόφου Εύβοια, βορειοδυτικά τής Ράχης Καλογήρου ενώ διαρρέεται από τον εποχικό ποταμό Αστερίωνα, ο οποίος μεταξύ Ράχης Καλογήρου και λόφου Εύβοιας σχηματίζει μια βαθιά ρεματιά, την Κλεισούρα, με πολύ όμορφους σχηματισμούς βράχων. Στο σημείο μάλιστα που ο δρόμος, που ανεβαίνει από το Νέο Ηραίο προς Πρόσυμνα, διασταυρώνεται με την κοίτη του, υπάρχει ένα τρίτοξο πέτρινο γεφύρι.

Όπως φαίνεται και από το χάρτη, από τη wikimapia:


…οι τρεις λόφοι, πάνω από τις αρχαίες Μυκήνες (Αγιολιάς, Σάρα και Εύβοια) χωρίζουνε την πεδιάδα από τον αργολικό κάμπο. Αξίζει να σημειωθεί πως ανατολικότερα τής πεδιάδας το τοπίο είναι ορεινό και άγονο με τα πουρνάρια να κυριαρχούνε στη βλάστηση, σε όλο σχεδόν τον αχανή ορεινό όγκο τού Αραχναίου όρους, στο οποίο η κτηνοτροφία είναι, σχεδόν αποκλειστικά, η πρωτογενής δραστηριότητα των κατοίκων.

Στην πεδιάδα βρίσκεται ένας πανάρχαιος δρόμος των μυκηναίων – έχει σημειωθεί με κόκκινο στον ανωτέρω χάρτη – που ξεκίναγε από τις αρχαίες Μυκήνες, συνέχιζε στο πέρασμα μεταξύ Αγιολιά και Σάρας, τη διέσχιζε όλη, από τα δυτικά προς τα ανατολικά, και έφτανε στο σημερινό χωριό Πρόσυμνα. Από εκεί θα διακλαδιζότανε σε δρόμους προς τα βόρεια, τα νότια και τα ανατολικά κατά μήκος ρεματιών. Σε αυτό το δρόμο βρίσκονται ερείπια μνημείων, από τις προϊστορικές και τις ιστορικές εποχές καθώς και λειτουργικά μέχρι σήμερα γεφύρια τριών και πλέον χιλιάδων ετών!

Αξίζει να τη διασχίζει κανείς πεζή, ακολουθώντας τον πανάρχαιο αυτό δρόμο, με μήκος πάνω από 11 χλμ., αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο μεταξύ Νοέμβρη και αρχών Απρίλη, διότι οι θερμοκρασίες τούς υπόλοιπους μήνες σε συνδυασμό με την αδιάλειπτη έκθεση στον ήλιο είναι κάτι που δεν επιτρέπεται να αγνοείται, πόσω μάλλον αν η επιστροφή γίνει επίσης πεζή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: