18 Φεβρουαρίου 2013

Λεωνίδας Παυλίδης - Το Κοινωνικό Πρόβλημα


Διαβάστε ή κατεβάστε, ακολουθώντας το σύνδεσμο εδώ, σε μορφή pdf όλη την πραγματεία: "Το Κοινωνικό Πρόβλημα" του Λεωνίδα Παυλίδη, η οποία είχε δημοσιευτεί to 1919 στα τεύχη του Νουμά από το 614 έως το 621.

------------------------------

Η εισαγωγή του συγγραφέα:

Το Κοινωνικό Πρόβλημα

Τα κοινωνικά φαινόμενα, όντας άμεσες συνέπειες της ανέλιξης του ιστορικού βίου της ανθρωπότητας και της δημιουργικής ή αναδημιουργικής εξελικτικότητας του ανθρώπινου πνευματικού χαρακτήρα, χρειάζονται για ν' ανοίξουν τις πόρτες της εσωτερικότητας τους στην καλόβουλη προσπάθεια του μελετητή τους, μιαν απονήρευτη πρώτ' απ' όλα ιστοριολογική ανάλυση. Η αρχή αυτή, που αποτελεί σήμερα η τήρησή της, σίγουρη μαρτυρία για τη θετικότητα κάθε έρευνας στον κύκλο των ιδεών, πρέπει πιστότερα και φανατικότερα να κρατηθεί προκειμένου να γίνει μια ανασκόπηση "από περιωπής" των εκπληκτικών ανατιναγμάτων που παρουσιάζει, κατά την κρίσιμη τούτη ώρα της ανασυνθετικής ενέργειας της πραγματικότητας, η ανθρώπινη ζωή. Έπειτα ο πόλεμος των Εθνών, που η πελώρια πυρκαγιά του από βδομάδα σε βδομάδα περιορίζεται σε πιο αδύναμες εστίες, αφού επί τέσσερα χρόνια έκαψε το πρόσωπο της Γης, κι ο φοβερός επαναστατισμός που σαν τεράστιο κινητό ηφαίστειο περπατεί μέσα στους ασάλευτους πυκνότατους ίσκιους των απροσδιόριστων τελικοτήτων του, στα τραγικά μάκρη των οριζόντων της Διεθνούς ζωής, δεν είναι φαινόμενα που θα μπορούσε η δύναμη των πραγμάτων να γεννήσει σε μια απροσδόκητη και δυσκολοερμήνευτη ιδιοτροπία της. Κάθε άλλο. Και τα δύο είναι πάντως έργα δουλεμένα και συνειδητά των ανθρώπινων χεριών.
Γι' αυτό θέλοντας να νοιώσουμε βαθύτερα την εσωτερική σημασία των φαινομένων αυτών και αγγίξουμε τα ηλεκτροφόρα σύρματα των προεκτάσεών τους, στις αδηλότητες της ζωής, πρέπει να στρέψουμε τα μάτια στις γενεσιουργικές αιτίες. Κι' αυτό θα κάνουμε προλογίζοντας τη μελέτη τούτη που ο "Νουμάς" συνεχίζοντας την υψηλή παράδοσή του, θέλησε να μεταχειριστεί μαζί με τις τόσες άλλες καρποφόρες προσπάθειές του, για ν' ανοίξει διάπλατα στην καρδιά την ψυχή, και τη διάνοια των ομοεθνών του, τα Ελλαδικά ιδεατικά σύνορα προς την κίνηση των αισθημάτων και των ιδεών της μεγάλης Οικουμένης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: