06 Σεπτεμβρίου 2014

Σχιζοφρένεια – Quadrophenia – ΠΑΣΟΚ(8%)οφρένεια

Σχιζοφρένεια (από τη wikipedia.org)

Η Σχιζοφρένεια, (ορθότερα σχιζοφρενία), -σύνθετη λέξη από τις αρχαίες ελληνικές λέξεις "σχίζειν" (=διαχωρισμός) και "φρένα" (=λογική, μυαλό)- αποτελεί νευροψυχιατρική νόσο που ανήκει στην ομάδα των ψυχώσεων που παρατηρείται κυρίως σε έφηβους και νεαρούς ενήλικες.

Πρόκειται για μια ψυχική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από διαταραχές της αντίληψης της πραγματικότητας. Βέβαια έχει αποκλειστεί προηγουμένως οποιαδήποτε οργανική βλάβη του νευρικού συστήματος σε κάθε νέο ασθενή, πλην όμως όλες οι επιστημονικές εργασίες επί του αντικειμένου αφήνουν να εννοηθεί την ύπαρξη μιας λεπτής νευροφυσιολογικής και χημικής δυσλειτουργίας μάλλον άγνωστης μέχρι σήμερα. Μάλιστα με τον όρο σχιζοφρένεια καλύπτεται ένα σύνολο νόσων με διαφορετικούς μηχανισμούς. Για παράδειγμα υφίστανται τέτοιες χρόνιες ψυχώσεις που δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ειδικότερα ούτε ως σχιζοφρένεια αλλά και ούτε ως χρόνια παραληρήματα.

Συνήθως τα άτομα με σχιζοφρένεια έχουν ακουστικές παραισθήσεις, λιγότερο συχνά οπτικές παραισθήσεις, ψευδαισθήσεις, παρανοϊκές ιδέες και αποδιοργανωμένη ομιλία και σκέψη ("φυγή ιδεών"), γεγονός που τους δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην κοινωνική τους αλληλεπίδραση. Τα συμπτώματα της σχιζοφρένειας συνήθως εμφανίζονται κατά τη νεαρή ηλικία και επηρεάζουν περίπου 0,4%-0,6% του πληθυσμού.Ακόμα, τα άτομα που πάσχουν από αυτή τη διαταραχή εμφανίζουν έντονη εσωστρέφεια και γενική αποδιοργάνωση του Εγώ. Η έναρξη των συμπτωμάτων συμβαίνει συνήθως στη νεαρή ενήλικο ζωή, με επιπολασμό ζωής της τάξης του 0,3-0,7%. Η διάγνωση βασίζεται στην παρατηρούμενη αποκλίνουσα της φυσιολογικά αναμενόμενης συμπεριφορά και τις αναφερθείσες εμπειρίες του ασθενούς.

Τα αίτια της σχιζοφρένειας δεν έχουν εντοπιστεί πλήρως, αλλά είναι κυρίως βιολογικής, ψυχολογικής και κοινωνικής φύσεως. Η κυρίως έρευνα που διεξάγεται για την σχιζοφρένεια εστιάζεται κυρίως στους βιολογικούς/γενετικούς παράγοντες που φαίνεται πως παίζουν και τον πιο σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη αυτής της ψυχικής διαταραχής. Η σχιζοφρένεια σήμερα σε αρκετές περιπτώσεις θεωρείται ελέγξιμη διαταραχή και μέσω της κατάλληλης θεραπείας τα άτομα που πάσχουν έχουν πιθανόν την δυνατότητα να επανενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο.

Συμπτωματολογία
Υπό την κλασική μορφή της νόσου, όπως οριοθετήθηκε από τις εργασίες του Γάλλου Φ. Σασλέν και του Αυστριακού Ε. Μπλόυλερ, όπου και ομοφωνούν γενικά οι κλινικοί ιατροί, η σχιζοφρένεια δημιουργεί βαθιά μεταμόρφωση και ειδικότερα τη διάλυση της προσωπικότητας όπου και περιλαμβάνει:
Ασυμφωνία ιδεών, επιθυμιών, αισθημάτων, λόγου, χειρονομιών και πράξεων με αμφιθυμία (αλληλοσυγκρουόμενα αισθήματα).
Απώλεια επαφής, με την πραγματικότητα, αυτοαναδίπλωση σε φανταστικό εσωτερικό κόσμο (αυτισμός), με διαταραχή σχέσεων.
Σταθερή εξασθένηση προσαρμοστικότητας και κοινωνικής δραστηριότητας, έλλειψη πρωτοβουλίας, κάθε ενδιαφέροντος και παρόρμησης
Παραληρηματικές εκδηλώσεις, άνευ ειρμού, αφηρημένες, ανεξιχνίαστες, συνοδευόμενες συχνά με ψευδαισθήσεις.
Σύμφωνα με το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο για Ψυχικές Διαταραχές (DSM-IV-R)] του Αμερικανικού Συνδέσμου Ψυχιάτρων, για να χαρακτηρισθεί κάποιος ως πάσχων από σχιζοφρένεια θα πρέπει να παρουσιάζει τουλάχιστον 2 από τα παρακάτω συμπτώματα για χρονικό διάστημα τουλάχιστον ένα μήνα:
Ψευδαισθήσεις
Παραισθήσεις
Αποδιοργανωμένη ομιλία (π.χ. συχνές ασυνάρτητες ή αποδιοργανωμένες προτάσεις)
Αποδιοργανωμένη ή κατατονική συμπεριφορά (π.χ. ακινησία, υπερδιέγερση)
Αρνητικά συμπτώματα (π.χ. έλλειψη συναισθημάτων, αλογία)



Quadrophenia - The Who

Rock όπερα των The Who. H δεύτερη μετά την όπερα Tommy του 1969. Παρουσιάστηκε το 1973, έγινε και ταινία έξι χρόνια αργότερα, η μουσική της οποίας κυκλοφόρησε αρχικά σε διπλό album (ακούστε το εδώ)

Από τις πιο ωραίες στιγμές του album το: 

The Real Me (πηγή στίχων: εδώ)
(lyrics and music: Pete Townshend)

I went back to the doctor
To get another shrink.
I sit and tell him about my weekend,
But he never betrays what he thinks.

Can you see the real me, doctor?

I went back to my mother
I said, "I'm crazy ma, help me."
She said, "I know how it feels son,
'Cause it runs in the family."

Can you see the real me, mother?

The cracks between the paving stones
Look like rivers of flowing veins.
Strange people who know me
Peeping from behind every window pane.
The girl I used to love
Lives in this yellow house.
Yesterday she passed me by,
She doesn't want to know me now.

Can you see the real me, can you?

I ended up with the preacher,
Full of lies and hate,
I seemed to scare him a little
So he showed me to the golden gate.

Can you see the real me preacher?
Can you see the real me doctor?
Can you see the real me mother?
Can you see the real me?

O τίτλος Quadrophenia παραπέμπει ακουστικά στον όρο schizophrenia και στο quarter (1/4) υπονοώντας μια πιο ακραία κατάσταση, αυτήν της "τετραχασμένης προσωπικότητας". Οφείλουμε πάντως να σημειώσουμε ότι ο όρος σχιζοφρένεια είναι παραπλανητικός για την ασθένεια στην οποία αναφέρεται διότι ο διχασμός της προσωπικότητας δεν είναι χαρακτηριστικό σύμπτωμά της.

ΠΑΣΟΚ(8%)οφρένεια

Το τρίτο στάδιο της εξέλιξης!
Σε αντίθεση βέβαια με το δεύτερο, που ήταν ένα σημαντικό καλλιτεχνικό γεγονός, το τρίτο έχει να κάνει με μια τραγωδία. Αυτήν της παράδοσης άνευ όρων ενός κράτους, του ελληνικού, στο ΔΝΤ και το διεθνές τραπεζικό σύστημα με συνέπειες την συρρίκνωση των οικονομικών, ενίοτε μέχρις εξαθλίωσης, του 80% του ελληνικού λαού και την μεταφορά δεκάδων δις ευρώ από 2 εκ. οικογένειες, οι οποίες φτωχοποιούνται βίαια, σε μερικές εκατοντάδες τζάκια της οικονομικής ολιγαρχίας, οι οποίες συμπληρώνουν μηδενικά στους λογαριασμούς τους στην Ελβετία.  
Εμπνευστής ο Γιώργος ο σοσιαλιστής και δεξιοφάγος.
Αυτός που στα 40στά γενέθλια του κόμματος (σοσιαλιστικού στα χαρτιά και συμμέτοχου σε μια νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση που ισοπεδώνει κάθε εργασιακό κεκτημένο δεκαετιών) που ίδρυσε ο πατέρας του και του οποίου υπήρξε αρχηγός άκουσε οπαδούς του να τον επευφημούν φωνάζοντας: "ΓΙΩΡΓΟ ΓΕΡΑ ΝΑ ΦΥΓΕΙ Η ΔΕΞΙΑ"!...

Δεν υπάρχουν σχόλια: