27 Απριλίου 2016

Χαλκίδα - η παλιά γέφυρα του πορθμού του Ευρίπου [24.04.2016]

Στην ανωτέρω φωτογραφία φαίνεται η ροή του νερού προς το νότο ενώ στο βάθος (στο κέντρο της φωτογραφίας) διακρίνεται οριακά η νέα γέφυρα.





Κοιτώντας την ανωτέρω φωτογραφία (τραβηγμένη από το δυτικό μέρος της παλιάς γέφυρας του Ευρίπου προς το βόρειο μέρος του πορθμού) σου δημιουργείται η αίσθηση ότι καθώς το θαλασσινό νερό πλησιάζει προς το στενό, εκεί που βρίσκεται η παλιά γέφυρα (δεν διακρίνεται στη φωτογραφία), και αυξάνει η ταχύτητα της ροής του, υψομετρικά χαμηλώνει η επιφάνειά του (σαν το νερό ποταμιού που ρέει στην κατηφορική του κοίτη).
Αυτό είναι οφθαλμαπάτη και διαπιστώνεται εύκολα αν βρεθείς στο ύψος  της επιφάνειας του νερού, η οποία είναι οριζόντια ανεξάρτητα επίσης της ροής του νερού στον πορθμό του Ευρίπου.
Η ερμηνεία της οφθαλμαπάτης δίνεται στην α/μ φωτογραφία που ακολουθεί


























Οι πολυκατοικίες με την άκρη του κράσπεδου δημιουργούν την αίσθηση ενός κέντρου προοπτικής (το σημείο 3) κάτι που δεν είναι ακριβές διότι το κράσπεδο καμπυλώνει προς τα πάνω καθώς πλησιάζει την παλιά γέφυρα του Ευρίπου (η κάτω πορτοκαλί γραμμή δεν είναι ευθεία αλλά καμπύλη). Δεδομένου ότι οι πολυκατοικίες βρίσκονται παράλληλα με την άκρη του κράσπεδου, κέντρο προοπτικής δημιουργείται από την άνω πορτοκαλί ευθεία γραμμή με την προέκταση (δεν σημειώνεται στην εικόνα) της δεξιά στην εικόνα μπλε ευθείας [που θα ήταν σε σημείο διαφορετικό του (3), λίγο δεξιότερα αυτού]. 
Η οφθαλμαπάτη τονίζεται από τη συνολική εικόνα της ακτογραμμής (μπλε γραμμή) όπως φαίνεται από το σημείο λήψης της φωτογραφίας: Στο σημείο (1) η ακτογραμμή φαίνεται να στρίβει και ταυτόχρονα η γραμμή του (τυχαίου) σκούρου κυματισμού [σημ. (2)], που φαίνεται να καταλήγει στο σημείο (1), επιτείνει την οφθαλμαπάτη καθώς δίνει την εντύπωση ότι συνιστά τη γραμμή καμπής της επιφάνειας της θάλασσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: