Κυριακή, 22 Μαΐου 2016

στο ΑΤΜ.


Χώρος: Σε μια σκηνή με ελάχιστο φωτισμό υπάρχει μόνον ένα μηχάνημα ανάληψης μετρητών(ΑΤΜ) το οποίο φωτίζεται από ένα προβολέα.

Ένας άντρας γύρω στα 35-40 εμφανίζεται και με βιαστικές κινήσεις κατευθύνεται προς αυτό, βγάζει από το πορτοφόλι του μια κάρτα την οποία βάζει γρήγορα στη σχισμή υποδοχής, πατάει κάποια νούμερα και περιμένει. Μετά από λίγα δευτερόλεπτα η κάρτα βγαίνει με ένα διακριτικό ήχο. Τη βάζει πίσω στο πορτοφόλι του και με γρήγορες κινήσεις βάζει μια άλλη κάνοντας τις ίδιες κινήσεις η οποία όμως και πάλι βγαίνει με τον ίδιο ήχο. Ξεστομίζοντας μια βρισιά βγάζει μια τρίτη και κάνει ακριβώς τις ίδιες κινήσεις. Περιμένει κουνώντας νευρικά τα δάχτυλα του χεριού του δίπλα στο πληκτρολόγιο με τους αριθμούς. Ακούγεται ένας ήχος που δείχνει ότι το μηχάνημα επεξεργάζεται τα στοιχεία και κατόπιν ένα μήνυμα εμφανίζεται στην οθόνη.

Α- (ειρωνικά) Παρακαλώ περιμένετε επεξεργαζόμαστε τα στοιχεία. 
Α- Δε μπορώ να περιμένω, βιάζομαι! Δε θα φάω όλο μου το βράδυ εδώ! Τελείωνε.
Μετά από λίγα δευτερόλεπτα ακούγεται πάλι ο ήχος που δείχνει ότι το μηχάνημα επεξεργάζεται τα στοιχεία και αμέσως μετά νέο ένα μήνυμα εμφανίζεται στην οθόνη.
Α- Τι λέτε ρε ηλίθιοι; Άκου έχω καλύψει το όριο! Ούτε δέκα μέρες δεν πάνε που πλήρωσα τη δόση και μέσα σε αυτές δεν την έχω χρησιμοποιήσει.
Πατάει ένα πλήκτρο στο πληκτρολόγιο του ΑΤΜ και η κάρτα βγαίνει. Την παίρνει και κρατώντας τη βγάζει ένα κινητό από την τσέπη του και καλεί...

Α- Ναι γεια σας. Πήγα να σηκώσω χρήματα με την πιστωτική μου κάρτα και δε μπορούσα γιατί μου έλεγε ότι είχα ξεπεράσει το όριο...
Α- Ναι την έχω, δεν την κράτησε...
Α- Και που μπορώ να καλέσω;
Α- Αύριο!; Κι εγώ που χρειάζομαι χρήματα τώρα τι θα κάνω;
Α- Όχι κύριε δε μπορώ να περιμένω μέχρι το πρωί! Τώρα τα χρειάζομαι!
Α- Ακούστε κάτι, αυτό που θέλω είναι να μου πείτε γιατί, ενώ πλήρωσα τη δόση πριν καμιά δεκαριά μέρες κανονικά και δεν έχω στο μεταξύ χρησιμοποιήσει την κάρτα, μου λέει ότι δεν έχω υπόλοιπο;
Α- Τι θα πει δε μπορείτε, τώρα! Να κόψετε το λαιμό σας και να μπορέσετε! Πείτε μου ποιον να πάρω; Είναι ανάγκη να σηκώσω χρήματα τώρααααααααααααααα!
Α- (με πολύ έντονο εκνευρισμό) Το 'κλεισε! Το 'κλεισε! Ο μαλάκας το 'κλεισε! Μου το 'κλεισε!
Καλεί και πάλι...
Α- Ναι γεια σας. Είχα πάρει και νωρίτερα και μου απάντησε κάποιος συνάδελφός σας και με έβρισε...
Α- Όχι δε θυμάμαι το όνομα...
Α- Ναι το ξέρω ότι όλα καταγράφονται. Θα πρέπει να τα ξαναπώ;
Α- Καλά. Λοιπόν, πήγα να σηκώσω χρήματα με την πιστωτική μου κάρτα και δε μπορούσα γιατί μου έλεγε ότι είχα ξεπεράσει το όριο...
Α- Ναι την έχω, δεν την κράτησε, αλλά σας παρακαλώ καίγομαι με καταλαβαίνετε; Δε μπορώ να περιμένω μέχρι αύριο το πρωί. Είναι μεγάλη ανάγκη!
Α- Όχι κυρία μου, πριν καμιά δεκαριά μέρες πλήρωσα τη δόση μου κανονικά και από τότε δεν την έχω χρησιμοποιήσει πάλι...
Α- Τι θα πει, δε μπορείτε να κάνετε εσείς κάτι τώρα;
Α- Να δοκιμάσω πάλι; Εντάξει, αλλά φοβάμαι ότι κάποιος δικό σας εκεί δεν πέρασε την πληρωμή της δόσης.
Α- Δεν ξέρω αν γίνονται αυτόματα ή όχι, ξέρω, όμως, ότι χρειάζομαι επειγόντως χρήματα, ξέρω ότι κανονικά έπρεπε να μπορώ να σηκώσω και δεν καταλαβαίνω γιατί, αλλά δε μου βγάζει.
Α- Τι θα πει περιμένουν και άλλοι στην αναμονή; Με μένα δηλαδή τελειώσατε; Να θυμάστε ότι αυτό δε θα περάσει έτσι! Θα σας καταγγείλω!
Α- Ναι, θα σας καταγγείλω! Το ακούσατε;! Θα σας καταγγείλω!
Α- Το 'κλεισε! Μου το 'κλεισε και αυτή! Ηλίθιοι! Σας βάλανε εκεί ποιος ξέρει με τι γλείψιμο και νομίζετε ότι κάτι είσαστε και βασανίζετε τον κόσμο!
Βάζει την κάρτα που κρατούσε στη σχισμή του ΑΤΜ και πατάει κάποιους αριθμούς στο πληκτρολόγιο.
Α- Δε μπορεί, κάποιο λάθος θα έγινε! Σίγουρα! Αφού έχω πληρώσει!
Σχεδόν αμέσως ακούγεται ο ήχος που δείχνει ότι το μηχάνημα επεξεργάζεται τα στοιχεία και μετά ένα μήνυμα εμφανίζεται στην οθόνη.
Α- Την κράτησε! Δεν το πιστεύω! Την κράτησε! Για λόγους ασφαλείας, λέει!... Μαλάκες!
Αρχίζει να  πατάει ένα πλήκτρο στο ΑΤΜ με μανία...
Α- Βγάλε τη ρε. Βγάλε τη! Θα πάω αλλού! Δε μπορεί οι κωλο-τράπεζες να μας κλέβουν ασύστολα και να μη μιλάει κανένας. Θα σας καταγγείλω, ρε! Κλέφτες! Βγάλε τη ρε! Βγάλε τηηηηη!
Σταματάει για λίγο και κοιτάει την οθόνη πολύ αναστατωμένος.
Α- Τίποτα! Μου την κράτησε. Ούτε να πάω σε άλλο γαμημένο μηχάνημα δε με άφησε! Αλήτες! Τι θα κάνω τώρα;
Αρχίζει και πάλι να πατάει ένα πλήκτρο στο ΑΤΜ.
Α- Βγάλε τη ρε! Βγάλε τη! Θα πάω αλλού! Θέλω να πάω αλλού. Δε μπορεί επειδή κάποιος τεμπέλης - γιατί αυτό είναι! ναι! αυτό είναι!: Κάποιος τεμπέλης ξέχασε να βάλει χρήματα στο κωλο-μηχάνημα τους και με βασανίζουν για να μην παραδεχτούν ότι φταίνε... και θα μείνω κι όλη τη νύχτα άφραγκος! Θα πάω σε άλλη τράπεζα. Αυτό θα κάνω! Θα πάω σε άλλη, θα σηκώσω όσα χρήματα γουστάρω και μετά θα σας κάνω μήνυση. Θα ζητήσω αποζημίωση! Θα σας τσακίσω αλήτες!
Βγάλε τηηηηηηηηηηηηηηηηηηηη!
Για λίγο ησυχία με τον άντρα να κοιτά με βλέμμα μανιακού το μηχάνημα. Ξαφνικά κι ευρισκόμενος σε έξαλλη κατάσταση αρχίζει να χτυπάει με μανία το πληκτρολόγιο και να κλωτσάει το ΑΤΜ πότε ουρλιάζοντας άναρθρα και πότε φωνάζοντας επιθετικά: «βγάλε τη - βγάλε τη - βγάλε τη...». Μετά από λίγα λεπτά κι εξαντλημένος πια πέφτει γονυπετής πάνω στο μηχάνημα ανοίγοντας τα χέρια του σα να το αγκαλιάζει, κλαίγοντας και με τη φωνή του να ακούγεται να το εκλιπαρεί:  «βγάλε τη - βγάλε τη - βγάλε τη...». Η ένταση της φωνής του σταδιακά πέφτει μέχρι που παύει να ακούγεται παρεκτός ενός υπόκωφου κλάματος που κι αυτό σε λίγο σταματά. Ο φωτισμός σταδιακά ελαττώνεται μέχρι που γίνεται σκοτάδι.

(05.02.2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια: