Τετάρτη, 7 Μαρτίου 2018

[Αρχαίοι τάφοι επί της οδού Αγίας Σοφίας 89 στη Νέα Σμύρνη 04.03.2018]Στην οδό Αγ. Σοφίας 89, στη Νέα Σμύρνη, αρχαίοι τάφοι εντοπίστηκαν κατά τις εκσκαφικές εργασίες διανοίξεως τάφρου για το δίκτυο φυσικού αερίου. Η ανασκαφή έφερε στο φως τρεις μονολιθικές σαρκοφάγους, (μία από μάρμαρο Πεντέλης (τάφος 1), μία από μάρμαρο Υμηττού (τάφος 6) και μία από ασβεστιτικό ψαμμίτη (τάφος 2), έναν κεραμοσκεπή τάφο με κάλυψη από δύο κεραμίδες (τάφος 4) και μία κυλινδρική λίθινη κάλπη με τεφροδόχο αγγείο. Οι παραπάνω ταφές χρονολογούνται στους κλασικούς χρόνους (5ος - 4ος αι. π.Χ.). Ερευνήθηκε επίσης ένα όρυγμα με ταφή - ανακομιδές υστερορωμαϊκών χρόνων (4ος αι. μ.Χ.). Χαρακτηριστικό κτέρισμα σε τρεις τάφους κλασικής εποχής αποτελούσαν τα χάλκινα κάτοπτρα, ενώ στο ρωμαϊκό όρυγμα βρέθηκαν κρανία και οστά από τρεις σκελετούς ενηλίκων, καθώς και δύο λυχνάρια, μία λεκανίδα και ένας αμφορίσκος, ως κτερίσματα. Ορισμένοι τάφοι βρέθηκαν εν μέρει κατεστραμμένοι από παλαιότερα έργα οδοποιίας και υδροδότησης (π.χ. τάφος 6).
Οι τάφοι πρέπει να βρίσκονταν δίπλα σε αρχαίο δρόμο που θα ακολουθούσε την ίδια πορεία με την σημερινή οδό Αγίας Σοφίας, όπως φαίνεται από παλαιότερα ευρήματα που προέρχονταν επίσης από ταφές στον άξονα της σύγχρονης οδού.
Η ανασκαφή και η συντήρηση των αρχαίων έγινε από την Β’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.
Η οδός Αγίας Σοφίας είναι ο δρόμος που οδηγεί από τη Νέα Σμύρνη (την περιοχή της εκκλησίας της Αγίας Φωτεινής) προς τα νεκροταφεία Καλλιθεάς - Νέας Σμύρνης - Παλαιού Φαλήρου στα όρια Νέας Σμύρνης και Αγίου Δημητρίου (Μπραχάμι). Οι φωτογραφίες είναι θαμπές λόγω της σκόνης στην τζαμένια στέγη, αλλά και του κατάστικτου γυαλιού που επιλέχθηκε, του χώρου με τους αρχαίους τάφους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: