12 Απριλίου 2018

[Στο Κάστρο τού Σοφικού 09.04.2018]

Το Κάστρο τού Σοφικού [ουσιαστικά πρόκειται για ένα οχυρωματικό ξηρολιθικό τείχος, ύψους 2 μ. και πάχους 1,4 μ., μήκους 80 μ. και πλάτους 40 μ., στο εξωτερικό μέρος τού οποίου ακουμπά καμπυλόγραμμος περίβολος οικισμού, του μεσαιωνικού οικισμού που βρισκόταν στην κορυφή τού όρους Τζαλίκα, σε υψόμετρο 785 μ. με εξαιρετική θέα προς τους κόλπους Σαρωνικό και Κορινθιακό] είναι χτισμένο βορειοανατολικά τού χωριού Σοφικό Κορινθίας και φτάνεις σε αυτό μετά από 2,5 χλμ πορεία σε δασικό χωματόδρομο από το Ράντσο Σοφικού (δεν υπάρχει σήμανση – προχωρώντας, στις τρεις (3) διχάλες που θα συναντήσουμε, στα 600 μ., κατόπιν σε 1.550 μ. και κατόπιν σε 160 μ. θα πρέπει να συνεχίζουμε προς τα δεξιά). Μες στο Κάστρο διακρίνονται τα θεμέλια τετράγωνου πύργου πλευράς 6,10 μ. (βλέπε την πρώτη από τις φωτογραφίες).  
Στα αρχαία χρόνια στο χώρο του Κάστρου υπήρχε η πολίχνη Σολυγεία, που είχε ιδρυθεί περί το 1.400 π.Χ. Οι Αθηναίοι, υπό το Νικία, στη διάρκεια τού Πελοποννησιακού πολέμου, το 425 π.Χ. απέτυχαν να την καταλάβουν. Καταστράφηκε το 145 π.Χ. από του ρωμαίους. Το 1.385 μ.Χ. στην περιοχή εγκαταστάθηκαν αρβανίτες που ίδρυσαν το χωριό Σοφικό.
Σήμερα στο χώρο υπάρχουν δύο (2) εκκλησάκια: της Ανάληψης και της Γέννησης Θεοτόκου και εγκαταστάσεις κεραιών κινητής τηλεφωνίας.

Περισσότερα: kastra.eu.























Στη φωτογραφία που ακολουθεί: στο βάθος ο Σαρωνικός κόλπος.



















Στη φωτογραφία που ακολουθεί: στο βάθος διακρίνεται ο Ισθμός τής Κορίνθου, που χωρίζει τον Σαρωνικό κόλπο από τον Κορινθιακό κόλπο.



Δεν υπάρχουν σχόλια: