25 Ιουνίου 2018

[στο Χαϊδαρόρεμα 23.06.2018]


Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενες αναρτήσεις και αφιερώματα, ο πολεοδομικός ιστός στο λεκανοπέδιο της Αθήνας επεκτείνεται πρακτικά σε όλο το λεκανοπέδιο, το οποίο μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα έβριθε ρεμάτων, περί τα επτακόσια υπολογίζονταν, και μερικών ποταμών (όπως ο Κηφισός και η Πικροδάφνη που κακώς θεωρείται ρέμα)  τα οποία αποστραγγίζανε, προς το Σαρωνικό, τα όμβρια νερά, των πλαγιών προς το λεκανοπέδιο, των γύρω ορεινών όγκων και φυσικά και του λεκανοπεδίου. Από τα ρέματα αυτά σήμερα υπάρχουν μόνον περί τα εβδομήντα (τα υπόλοιπα μπαζώθηκαν) εκ των οποίων καμιά δεκαριά δεν έχουν σκεπαστεί και μετατραπεί σε υπονόμους.
Στο παρόν θα δούμε μερικές εικόνες από το Χαϊδαρόρεμα. Σχηματίζεται στο Χαϊδάρι, στο Ποικίλο όρος, πάνω από την περιοχή των στρατοπέδων ΚΕΒΟΠ και ΚΕΔΒ και κατεβαίνει σκεπασμένο προς τη σημερινή Λεωφόρο Αθηνών όπου συμβάλει με άλλο μικρότερο ρέμα επίσης σκεπασμένο, που έρχεται από δυτικά, από τη βόρεια πλευρά του Αιγάλεω όρους, υπόγεια της Λεωφόρου Αθηνών.
Στο Χαϊδάρι, 200 μ. ανατολικά από το Παλατάκι, επί της οδού Αναγεννήσεως λίγο πριν αυτή συναντήσει τη Λεωφόρο Αθηνών, βγαίνει στην επιφάνεια.



















Για 230 περίπου μέτρα κινείται: μεταξύ εγκαταστάσεων του ΔΕΔΗΕ και άλλων εταιριών, διασταυρώνεται με την οδό Θερμοπυλών, στο ύψος του αριθμού 130 και δίπλα, βόρεια και ανατολικά, του Ι.Ν. Αγίου Ανδρέα.












































Εκεί σκεπάζεται και πάλι,

























περνά υπόγεια τη Λεωφόρο Αθηνών στο ύψος τού Camping Αθηνών και κινείται, στο Περιστέρι πια, μεταξύ της Λεωφόρου Αθηνών και της παράλληλής της οδού Παλαιάς Καβάλας, κάτω από την οδό Ρήγα ή κάποιων επιμηκών πάρκων, μέχρι το ύψος της Λεωφόρου Αθηνών στον αριθμό 298-300 όπου για λίγες δεκάδες μέτρα ξεσκεπάζεται.




















Εκεί, στρέφεται νότια, διασταυρώνεται εκ νέου με τη Λεωφόρο Αθηνών, περνά στο Αιγάλεω, και πλέον μόνο σκεπασμένο περνά υπόγεια τη Λεωφόρο Θηβών, λίγο νοτιότερα του Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνα, και καταλήγει, μέσω του πάρκου τής οδού Δροσίνη, στον Κηφισό ποταμό, σε σημείο που βρίσκεται περί τα 150 μ. βορειότερα από το σημείο διασταύρωσης της Ιερά Οδού με τον Κηφισό.

       

Δεν υπάρχουν σχόλια: