03 Μαΐου 2019

[Στο Κάστρο Μύλων Λέρνης 30.04.2019]

Το κάστρο τής Λέρνης ή Μύλων Άργους είναι ένα φράγκικο τού 14 ου αι. μ.Χ. κάστρο, με επτά πύργους, που βρίσκεται σε υψόμετρο 174 μ. στην κορυφή τού λόφου Ποντίνου, ο οποίος δεσπόζει από δυτικά τού παραλιακού χωριού Μύλων Λέρνης Άργους.
Το κάστρο αυτό έπαιξε σημαντικότατο ρόλο στην ελληνική επανάσταση τού 1821 καθώς εκεί, στις 13 Ιουνίου 1825, ο Ιμπραήμ Πασάς γνώρισε την μοναδική του ήττα από τους επαναστατημένους έλληνες, υπό το Μακρυγιάννη, που βρίσκονταν οχυρωμένοι σ’ αυτό, ανακόπηκε η πορεία του προς βορρά, επέστρεψε στη Μεσσηνία όπου λίγο αργότερα γνώρισε την καθοριστική για την ελληνική επανάσταση τού 1821 ήττα από τον τριεθνή στόλο Άγγλων, Γάλλων και Ρώσων στο Ναβαρίνο.
Το κάστρο σήμερα γνωρίζει πλήρη εγκατάλειψη.   

Για να φτάσουμε σ’ αυτό αρχικά, στο ύψος τής βόρειας εισόδου των Μύλων Λέρνης, από το Άργος, παίρνουμε το δρόμο για το χωριό Σκαφιδάκι. Λίγες δεκάδες μέτρα μετά συναντάμε έναν τεχνητό ταμιευτήρα νερού. Από εκεί μπορούμε να συνεχίσουμε μόνο πεζή.
Είτε μέσω του δασικού δρόμου μήκους, 2,5 χλμ, που ανεβαίνει προς τον μικρό Ι.Ν. Προφήτη Ηλία, που βρίσκεται κοντά στο κάστρο είτε ανεβαίνοντας κατευθείαν προς την κορυφή το βραχώδη αλλά ομαλό λόφο, στον οποίο δεν υπάρχουν δέντρα ή θάμνοι (πλην ελαχίστων), αλλά χαμηλή μεσογειακή βλάστηση χόρτων και ανθέων, σε μια διαδρομή 500 μ. με μεγάλη κλίση χωρίς εμφανές μονοπάτι, την οποία τελικά επιλέξαμε.
Η θέα από το λουσμένο φως κάστρο, προς τον αργολικό κόλπο, όπως και από όλα τα κάστρα της περιοχής που βλέπουν σε αυτόν υπέροχη!
























Περισσότερα εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: