19 Αυγούστου 2019

[Αρχαίες Φρυκτωρίες στο δρόμο από την αρχαία Σικυώνα προς τη λίμνη Στυμφαλία 17.08.2019]

Τα βήματα τού ανθρώπου στο δρόμο από την περιοχή τής αρχαίας Σικυώνας, σήμερα η περιοχή τού Κιάτου στην πεδινή Κορινθία, προς τη λίμνη Στυμφαλία χάνονται στα βάθη τής προϊστορίας και του μύθου. Ένας δρόμος με τον οποίο έχουμε κατ’ επανάληψη ασχοληθεί. Ένας δρόμος πέρασμα προς την ορεινή Κορινθία, αλλά και νοτιότερα, κάτι που σημαίνει ότι οι εκάστοτε κυρίαρχοι θα είχαν εγκαταστήσει σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης εισβολών, κινδύνων γενικότερα. Το σύστημα αυτό για χιλιάδες χρόνια ήταν οι φρυκτωρίες (εκ του φρυκτωρεύω: μεταφέρω μήνυμα από μεγάλη απόσταση σε μεγάλη απόσταση). Στο παρόν θα παρουσιάσουμε εικόνες από τρεις φρυκτωρίες, ερείπια των οποίων σώζονται κατά μήκος τού υπόψη δρόμου (εδώ όλο το αφιέρωμα σε μορφή αρχείου pdf). Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τα υπόψη ερείπια σχετικά πρόσφατα ταυτοποιήθηκαν ως φρυκτωρίες και στο διαδίκτυο υπάρχουν ελάχιστες σχετικές αναφορές. Την επιβεβαίωση ότι πρόκειται για φρυκτωρίες μας την έδωσε ο αρχαιολόγος κ. Παπαθανασίου, της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Κορίνθου.


Στην περιοχή Ελληνικό. Βρίσκεται στον επαρχιακό δρόμο από τα Βαλτσαίικα προς το Μέγα Βάλτο, στα 5,5 χλμ. από τα Βαλτσαίικα, δίπλα στη διασταύρωση προς το Σούλι Κιάτου.






Στην περιοχή Κρυονερίου. Βρίσκεται πάνω σε λόφο, δίπλα στην επαρχιακή οδό Κιάτου - Στυμφαλίας, απέναντι από τη διασταύρωση προς το αστεροσκοπείο Κρυονερίου.























Στο λόφο Τσακούθι, δίπλα στην επαρχιακή οδό Κιάτου - Στυμφαλίας, στο ύψος τού χωριού Καίσαρι. Το συγκεκριμένο κτίσμα, σε αντίθεση με τα προηγούμενα, είναι κυκλικός πύργος.






Δεν υπάρχουν σχόλια: