13 Οκτωβρίου 2019

Δεκαεφτά (17) θλιβερές εικόνες μιας διαδρομής [Καρέας 13.10.2019]

Η μικρή διαδρομή από τον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου, στον Καρέα, που περνά δίπλα, από τη νοτιοδυτική πλευρά, το Εθνικό Σκοπευτήριο  Βύρωνα και κινείται οφιοειδώς μεταξύ Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου Καρέα και τού χώρου τού παλιού Λατομείου Εργάνη, είναι από τα τέλη τής δεκαετίας του 1970, όταν μαθητής ακόμη την είχα ανακαλύψει, από τις αγαπημένες μου στον Υμηττό. Κάποτε βέβαια μπορούσες συνεχίζοντας σε μονοπάτια ή δασικούς χωματόδρομους είτε να βγεις κορυφογραμμή είτε νότια μέχρι Αργυρούπολη. Κάποτε βέβαια οι διαδρομές αυτές γινόντουσαν μέσα σε πυκνό δάσος πεύκων και διάσπαρτων κυπαρισσιών σε ευδιάκριτα μονοπάτια. Οι φωτιές που ακολούθησαν, και κυρίως αυτές του Ιουλίου 1998 και του Ιουλίου 2015, εξαφάνισαν τα δάση από το ύψος τού Καρέα, σε όλη τη δυτική πλευρά τού Υμηττού, μέχρι τα όρια τής κορυφογραμμής, μέχρι κάτω την Αργυρούπολη και τα όρια του βόρειου Υμηττού (τον Εύζωνα) στην Τερψιθέα.
Σήμερα το μονοπάτι αυτό μπορείς να το ακολουθήσεις για λίγες εκατοντάδες μέτρα ενώ σύντομα, από τα χόρτα που έχουν κατακλύσει την πλαγιά, τα οποία μάλιστα κατά τόπους κρύβουνε τα όρια των γκρεμών!, μόνο αν ξέρεις που βρίσκεται και, μετά τη στροφή προς τα νότια, η βάδιση γίνεται προβληματική αφού πρακτικά πρέπει να προχωράς χωρίς να έχεις αίσθηση του πού πατάς.
Οι παρακάτω δεκαεφτά εικόνες από την εν λόγω διαδρομή μέχρι του σημείου που το πρώην(;) μονοπάτι οριακά μπορείς να το ακολουθήσεις (βλέπε χάρτη από wikimapia).        





































Δεν υπάρχουν σχόλια: