14 Οκτωβρίου 2019

[στο Διονυσοβούνι 12.10.2019]

Στο παρόν θα παρουσιάσουμε εικόνες από δύο δρόμους, οι οποίο ξεκινούν από το σημείο συμβολής των οδών Αρκαδίας και Άνδρου, στο Διόνυσο Αττικής. Ο πρώτος, προς τα ανατολικά, αμιγώς δασικός, περνάει από τα δύο πυροφυλάκια στο Διονυσοβούνι, εκ των οποίων το ανατολικότερο βρίσκεται κοντά στην κορυφή του. Ο δεύτερος, προς τα βόρεια, καταλήγει στον Ι.Ν. Αγ. Ιωάννη τού Βιδιστή στη Ροδόπολη.
Η συνολική διαδρομή, με τις επιστροφές, είναι στα 5,5 χλμ. και η υψομετρική διαφορά περί τα 170 με 180 μ.
Στην πρώτη εικόνα διακρίνεται το Διονυσοβούνι από τα ανατολικά / νοτιοανατολικά με τις εγκαταστάσεις εξόρυξης μαρμάρου στη Ραπεντώσα.
Το Διονυσοβούνι, όπως και το γειτονικό του ανατολικά Αγριλίκι, μέχρι την καταστροφική φωτιά τού 2009 ήτανε πευκόφυτα. Το ενθαρρυντικό πάντως είναι πώς σήμερα το πευκοδάσος φαίνεται να ανακάμπτει.  

-----------------------------------


















Το πρώτο πυροφυλάκιο, με θέα προς το νότο, με όριο την Πεντέλη και δυτικά, με όριο την Πάρνηθα:





















Εικόνες τής Πεντέλης από τη διαδρομή προς το ανατολικότερο πυροφυλάκιο. Η ασβεστοκάμινος που είχαμε επισκεφθεί την 10.10.2019 διακρίνεται στη δεύτερη, και σε μεγέθυνση στην επόμενη (όπου έχει πάνω αριστερά παρατεθεί σε Α/Μ η προηγούμενη εικόνα με σημειωμένη τη θέση της):




















To δεύτερο πυροφυλάκιο, με θέα προς τα βόρεια και τα ανατολικά που φτάνει, ακόμη και το πρωινό τής 10.10 με τη θολή ατμόσφαιρα, στην Εύβοια:
























----------------------------------

Ο Ι.Ν. Αγ. Ιωάννη τού Βιδιστή. Στην πρώτη εικόνα ο Ι.Ν. διακρίνεται μες στη συστάδα των δέντρων:











Δεν υπάρχουν σχόλια: